Sonja Bakker-dieet werkt maar even

Vrouwen die het dieet van Sonja Bakker volgen, vallen in de eerste weken veel af. Daarna komt het gewichtsverlies tot stilstand. Wie serieus wil afvallen, kan het best een programma met intensieve begeleiding en bewegingsoefeningen volgen.

Dat concluderen voedingswetenschappers van de Wageningen Universiteit, die 39 vrouwen veertig weken lang hebben gevolgd bij diverse pogingen om gewicht kwijt te raken. De vrouwen die het intensieve programma van Ladyline volgden, verloren ongeveer 12 procent van hun lichaamsgewicht. Vrouwen die de boeken van Sonja Bakker gebruikten, kwamen uit op 4 procent gewichtsafname.

De universiteit begon met het onderzoek op het hoogtepunt van de Sonja Bakker-hype. Toen er om proefpersonen werd gevraagd, kwamen er binnen de kortste keren honderden aanmeldingen binnen. ,,Degenen die mee mochten doen, vinden het jammer dat we nu zijn gestopt'', zegt voedingskundige Jeanne de Vries. ,,We controleren ze alleen nog een keer over een half jaar.''

Een deel van de groep at volgens de aanwijzingen van Sonja Bakker. Anderen volgden een dieet bij Ladyline. Een derde groep bezocht maandelijks een diëtiste en de laatste groep kreeg alleen een voorlichtingsbrochure van het Voedingscentrum. Deze laatste groep verloor samen met de Sonja Bakker-lijners het minste gewicht.

De Vries constateert dat een langdurig programma met regelmatige controles en bewegingsoefeningen essentieel is om af te vallen. ,,Het resultaat van Sonja Bakker en de diëtiste kan wel beter als er bijvoorbeeld een oefenprogramma bij een fysiotherapeut aan wordt gekoppeld.''

De onderzoekers bepleiten langduriger en meer onderzoek naar overgewicht en afvallen. Binnenkort start samen met een ziekenhuis een afvalprogramma voor jongeren onder de achttien jaar en samen met een GGD een programma voor de begeleiding van schoolkinderen. In een ander ziekenhuis loopt een onderzoek naar zwaarlijvige mannen. ,,Wij willen al die onderzoeken gaan coördineren, zodat er meer gegevens beschikbaar komen'', aldus De Vries.

Kijk hier de uitzending van Radar over het Sonja Bakker-Dieet

Bron: ANP

Ook interessant