SP gaat Kamervragen stellen over parkeerbeleid gehandicapten

SP gaat Kamervragen stellen over parkeerbeleid gehandicapten

De SP gaat Kamervragen stellen aan minister De Jonge van Volksgezondheid, Welzijn en Sport over het parkeerbeleid dat gemeenten hanteren voor gehandicapten. Dat zei Tweede Kamerlid Maarten Hijink van de SP in het consumentenprogramma Radar op NPO Radio 1. Het is voor gehandicapten onduidelijk waarom de parkeerregels overal anders zijn.

Iedere gemeente hanteert een ander parkeerbeleid, zelfs als men in het bezit is van een Europese gehandicaptenparkeerkaart. Daardoor moeten gehandicapten elke keer, als zij buiten hun eigen gemeente willen parkeren, onnodig veel moeite doen om achter de parkeerregels te komen.

Bekijk het radio-item: Parkeerbeleid voor gehandicapten in alle gemeenten anders

Overal verschillende regels

In Amsterdam en Den Haag mag gratis geparkeerd worden op een invalidenplek, maar als die bezet is of te ver, dan moet er parkeergeld worden betaald. In Amsterdam kan je een bezoekersjaarkaart aanvragen dat tien werkdagen kost. Noordwijk hanteert een tijdslimiet buiten de invalidenplekken. Leeuwarden zegt dat de parkeerautomaten eigenlijk niet toegankelijk zijn. Zwolle neemt genoegen met een blauwe schijf en gehandicaptenkaart. Zaanstad verlangt voor gratis parkeren een bezoekersvergunning.

Minister moet in gesprek met gemeenten

Hijink vindt dat de minister met de gemeenten om tafel moet. 'We hebben in 2016 een VN-verdrag geratificeerd dat zegt dat mensen met een handicap zoveel mogelijk moeten meedoen. Ik ben heel benieuwd hoe hij dat interpreteert.' Ook wil hij vragen of het reëel is dat gehandicapten in sommige gemeenten moeten betalen voor parkeren, terwijl er al betaald is voor een speciale parkeerkaart.

De Vereniging van Nederlandse Gemeenten voelt niets voor landelijk beleid. 'Besluiten hierover moeten bij de gemeenten blijven liggen. Er zijn grote verschillen tussen het centrum van Amsterdam en dat van Oldenzaal.'

Ook interessant