toggle menu

Speciale zoeksite gelanceerd voor mensen met psychische klachten

Speciale zoeksite gelanceerd voor mensen met psychische klachten

Mensen met psychische klachten die op zoek zijn naar de juiste behandeling en behandelaar, moeten gemakkelijker de juiste informatie daarover kunnen krijgen. Daarom lanceert de patiëntenkoepel MIND donderdag de website kiezenindeggz.nl, die samen met verzekeraars en de ggz-sector is ontwikkeld.

Patiënten, maar ook verwijzers zoals huisartsen, kunnen op de website terecht voor onder meer wachttijden per ggz-aanbieder en de hoogte van de vergoeding voor een behandeling. De bedoeling van de site is dat mensen die op zoek zijn naar therapie meer inzicht en houvast krijgen en dat de transparantie van de geestelijke gezondheidszorg ermee wordt vergroot, aldus in de initiatiefnemers.

'De website maakt mensen sterker in hun zoektoch naar zorg'

Onderzoek wijst uit dat de wachttijden voor mensen met autisme, trauma's of persoonlijkheidsstoornissen en voor mensen met een combinatie van een licht verstandelijke beperking en een psychische aandoening veel te lang is. 'De website maakt mensen sterker in hun zoektocht naar zorg en geeft ze informatie over wachttijden en aanbod per behandelaar, waardoor ze beter in gesprek kunnen gaan met bijvoorbeeld hun verwijzer', zegt staatssecretaris Paul Blokhuis van Volksgezondheid over de nieuwe website.

Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport is ook een van de partners in het samenwerkingsverband. Blokhuis: 'Het is heel naar als iemand in geestelijke nood maanden op een behandeling moet wachten. Lang wachten betekent dat de problemen zich opstapelen; baanverlies, schulden, relatieproblemen.' Volgens de initiatiefnemers kunnen patiënten nu vaak hun weg niet vinden in het 'oerwoud van verschillende informatiesites in de geestelijke gezondheidszorg'.

'Website geen tovermiddel om wachttijden aan te pakken'

GGZ Nederland waarschuwt dat de keuzesite geen tovermiddel is om de wachttijden aan te pakken. 'De vraag naar geestelijke gezondheidszorg en verslavingszorg is nu eenmaal groter dan het aanbod. Wachttijden is een hardnekkig probleem waar patiënten onder lijden', aldus de brancheorganisatie.

Om de wachttijden structureel terug te dringen zijn volgens GGZ Nederland het wegwerken van de personeelstekorten en het tegengaan van de regeldruk (33 procent van alle zorgtijd gaat naar administratie) onontbeerlijk. Volgens de organisatie krijgt van de 17 miljoen Nederlanders, 43 procent ooit te maken met een psychische aandoening.

Bij Radar namen we de wachttijden in de ggz onder de loep

Bron: ANP

Ook interessant