toggle menu

Spionagesoftware voor Android gevonden: wat kun je doen?

Spionagesoftware voor Android gevonden: wat kun je doen?

Nieuwe spionagesoftware, gericht op Android-toestellen, kan nietsvermoedende mensen afluisteren via de microfoon, gesprekken opnemen, meelezen in WhatsApp-chats, het geheugen lezen, zien waar iemand is en de agenda bekijken. Het programmaatje kan er ook voor zorgen dat een apparaat verbinding maakt met een wifinetwerk dat in handen is van cybercriminelen. Wat kun je doen om je telefoon of tablet te beschermen? Radar spreekt met AndroidPlanet.

De kwaadaardige software heet Skygofree. Cyberbeveiliger Kaspersky ontdekte het programma. Kaspersky noemt Skygofree 'één van de sterkste spionagesoftware-wapens die we ooit hebben gezien voor Android'.  De software is in 2014 gemaakt en sindsdien steeds verbeterd. De laatste versie is van eind vorig jaar.

Wat kun je doen?

In het algemeen geldt: let erop dat je geen nep-apps installeert op je apparaat! Hoe herken je gevaarlijke toepassingen?

Check de naam in de Play Store

Download geen afgeleide van de officiële naam (WhatsApp Messenger is de officiële naam, een afgeleide kan bijvoorbeeld zijn: Update WhatsApp Messenger)

Controleer recensies en aantal installaties

Staan er veel reviews en is de app vaak geïnstalleerd? Er is een grote kans dat het niet om een nep-app gaat. Let wel: deze getallen kunnen kunstmatig omhoog gehaald worden! Dus deze check is niet waterdicht.

Controleer de maker van de app

Wie heeft de app gemaakt? Dit kun je checken voor je een toepassing downloadt. Ook hier geldt: is dit een afgeleide van de officiële naam? Wees alert! Sluwe nep-app-makers veranderen de naam maar een klein beetje, bijvoorbeeld door een leesteken toe te voegen.

Klik op de naam om te kijken welke toepassingen de ontwikkelaar nog meer in de Play Store heeft staan. Downloadt het programma niet als je daar gekke apps tussen ziet staan!

Download geen apps buiten de Play Store

Google scant apps voor ze te downloaden zijn in de Play Store. Voor toepassingen buiten de Play Store geldt die controle niet. Let wel: ook apps in de Play Store kunnen besmet zijn met malware. Daarover sprak Radar eerder met AndroidPlanet.

En hoe zit het met Skygofree?

Skygofree is vooralsnog alleen gevonden in apps die buiten de Google Play Store verspreid zijn. Volgens AndroidPlanet deed de toepassing zich voor als een app van een provider. Het programmaatje beloofde je internetsnelheid te verhogen.

Ben je bang dat je de malware op je toestel hebt staan? Dan kun je een virusscan doen om je apparaat te checken. AndroidPlanet zet verschillende scanners voor je op een rij.

Let wel: het kan zijn dat de virusscanner de malware niet herkent, omdat het programmaatje zichzelf kan maskeren.

Bron: AndroidPlanet / ANP

Reacties

Op de Radar website moet je 'overige cookies' accepteren om te reageren op artikelen.

Ook interessant