'Spoedeisende zorg bij beroerte in gevaar'

'Spoedeisende zorg bij beroerte in gevaar'

De plannen voor concentratie van complexe spoedeisende zorg kunnen desastreuze gevolgen hebben voor mensen met een beroerte. Daar zijn neurologen bang voor. De Nederlandse Vereniging voor Neurologie (NVN) spreekt dinsdag van averechtse effecten en slechtere zorg.

Zij is bang dat de concentratieplannen ertoe leiden dat patiënten te laat of zelfs niet behandeld worden en daardoor onnodig blijvend hersenletsel oplopen. Hoe eerder patiënten met een beroerte behandeld worden, hoe groter de kans op volledig herstel. De neurologen zijn bang dat kostbare tijd verloren gaat doordat patiënten verder moeten reizen voor ze in een gespecialiseerd ziekenhuis zijn.

Dinsdag presenteerde Zorgverzekeraars Nederland de Kwaliteitsvisie Spoedeisende Zorg. Dat is een uitwerking van plannen die al langer bestaan om acute zorg te concentreren in een beperkt aantal ziekenhuizen om die zorg goedkoper en beter te maken.

Patiëntenfederatie NPCF vindt het belangrijk dat patiënten met bijvoorbeeld een beroerte of een hartinfarct zo snel mogelijk geholpen worden door een gespecialiseerd team dat 24 uur per dag beschikbaar is. 'Dat hoeft niet in elk ziekenhuis aangeboden te worden, als de patiënt maar meteen op de juiste plek terecht komt', stelt NPCF-directeur Wilna Wind.

Wel pleit de belangenorganisatie voor openheid over de kwaliteit van spoedzorg. 'Het is nu niet altijd duidelijk wat de kwaliteit van een bepaalde spoedeisende hulpafdeling is. Je weet niet of je er terecht kunt in geval van een beroerte of alleen om een wond te laten hechten', zegt Wind.

Bron: ANP

Ook interessant