toggle menu

Spong wil getuigen laten horen in hun eigen, beschadigde huizen

Spong wil getuigen laten horen in hun eigen, beschadigde huizen

De rechter-commissaris zou gedupeerden van de aardbevingen in Groningen als getuigen moeten horen in hun door scheuren beschadigde woningen. Die suggestie heeft advocaat Gerard Spong neergelegd bij het gerechtshof Arnhem-Leeuwarden in Assen. Volgens Spong heeft de rechter-commissaris zijn suggestie in beraad.

'Het misdrijf moet worden onderzocht op de plaats waar dat zich heeft voorgedaan, namelijk in de getroffen woningen', aldus Spong zaterdag. Bij een bijeenkomst waar Spong zijn voorstel afgelopen week op tafel legde, waren naar zijn zeggen ook advocaten van de NAM en vertegenwoordigers van het Openbaar Ministerie aanwezig.

Levensgevaar door beschadigen van woningen

Het gerechtshof gelastte eerder strafvervolging tegen de NAM na klachten van de Groninger Bodem Beweging (GBB) en individuele klagers. Volgens het hof zijn er aanwijzingen dat de NAM zich schuldig heeft gemaakt aan overtreding van wetsartikelen, zoals het beschadigen van woningen waardoor levensgevaar te duchten is.

Spong dwong namens de Groninger Bodem Beweging (GBB) strafvervolging van de Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) af. Het OM wilde aanvankelijk afzien van vervolging. De GBB vindt dat de NAM 'de veiligheid van de bewoners in het gaswinningsgebied willens en wetens bedreigt door op een onverantwoord risicovolle wijze gas te winnen.'

Bron: ANP

Reacties

Op de Radar website moet je 'overige cookies' accepteren om te reageren op artikelen.

Ook interessant