toggle menu

Sportclubs draaien op contributie

Sportclubs draaien op contributie

Sportverenigingen draaien grotendeels op contributies. Gemiddeld 62 procent van de inkomsten wordt op die manier vergaard. Dat staat in de jaarlijkse Verenigingsmonitor van het Mulier Instituut. Nog eens 12 procent komt uit de opbrengst van de kantine en 8 procent uit sponsoring en reclame.

Grootste kostenpost op de clubbegroting is de accommodatie (sporthal, zwembad, baan of veld), vooral bij verenigingen die er zelf geen hebben. Zij geven de helft van hun inkomsten daaraan uit, bij clubs met een eigen accommodatie is dat 29 procent.

Ongewenst gedrag in de helft van de clubs

Bijna de helft van de clubs (47 procent) had in het afgelopen jaar te maken met ongewenst gedrag, vooral schelden, pesten, vernieling, drugsoverlast en diefstal. Seksuele intimidatie kwam bijna niet voor (3 procent). Ongewenst gedrag werd het meest gesignaleerd bij voetbalclubs.

Kantineaanbod gezonder geworden

Sportkantines bieden overwegend (64 procent) ongezond eten aan. Een derde zegt dat het aanbod afgelopen jaar wel gezonder is geworden. 4 procent van de kantines schenkt geen alcohol, bij 2 procent mag binnen nog worden gerookt.

Aan het onderzoek deden 2000 van de in totaal 28.000 sportverenigingen mee. De onderzoekers noemen dat een representatieve groep.

Bron: ANP

Ook interessant