'Spotify beperkt gratis aanbod'

'Spotify beperkt gratis aanbod'

Spotify gaat sommige artiesten toestaan hun muziek alleen aan te bieden aan luisteraars die betalen voor hun abonnement op de streamingdienst.

Luisteraars die gebruikmaken van de gratis variant van Spotify zouden dan verstoken blijven van de betreffende muziek, meldde The Wall Street Journal dinsdag op basis van bronnen.

Onderscheid

Tot nu toe wilde Spotify nooit onderscheid maken tussen het gratis aanbod en de muziek die betalende klanten kunnen luisteren. Het verschil voor gebruikers zit hem in de advertenties waar gratis gebruikers naar moeten luisteren en ruimere gebruiksmogelijkheden voor wie betaalt. Het bedrijf wil nu testen welke effecten een kleiner gratis aanbod heeft en de mate waarin gebruikers dan overschakelen op de 'premium'-variant.

Taylor Swift

Vorig jaar besloot bijvoorbeeld zangeres Taylor Swift nog haar muziek helemaal van Spotify te verwijderen, omdat ze niet wil dat mensen gratis naar haar muziek kunnen luisteren. Spotify zou nog niet hebben besloten welke artiesten nu als eerste hun aanbod kunnen beperken, zonder de streamer helemaal de rug toe te keren.

Spotify heeft wereldwijd ruim 20 miljoen abonnees die betalen voor zijn premium-dienst. De gratis variant bereikt ongeveer 80 miljoen luisteraars.

Bron: ANP

Ook interessant