toggle menu

Staatssecretaris reageert op kamervragen over volmacht bij bijstand

Staatssecretaris reageert op kamervragen over volmacht bij bijstand

Staatssecretaris Tamara van Ark van Sociale Zaken en Werkgelegenheid heeft kamervragen beantwoord die gesteld zijn naar aanleiding van de uitzending van Radar. In de uitzending van 27 november 2017 vertelt Margaret dat zij duizenden euro's bijstandsuitkering moet terugbetalen. Ze is mantelzorger voor haar demente moeder en had niet doorgegeven dat als bijstandsgerechtigde beschikt over een gemachtigde bankpas, waar ze aankopen mee doet voor haar hoogbejaarde moeder.

Van Ark zegt dat zij gemeenten in april 2018 heeft verzocht om duidelijk over de meldingsplicht te communiceren. De staatssecretaris ziet geen reden om gemeenten daar opnieuw op te wijzen.

Kijk de uitzending terug: Bijstandsuitkering kwijt door pinpas van demente moeder

Meldingsplicht bij volmacht

Een volmacht heeft geen invloed op recht op bijstand, maar het geld mag alleen gebruikt worden voor de gemachtigde. De bijstandsgerechtigde is wel verplicht de volmacht te melden bij de gemeente. Als je vergeet de gemeente daarover in te lichten is dat een overtreding en kan de gemeente je bijstandsuitkering intrekken. In het slechtste geval betekent dat ook dat je je ontvangen uitkering terug moet betalen.

Lees de antwoorden van de staatssecretaris bij de Rijksoverheid.

9 oktober is het hoger beroep in de zaak van Margaret. Houd onze website in de gaten om op de hoogte te blijven.

Oproep op Facebook veel gedeeld

Radar is naar aanleiding van dit verhaal een actie begonnen om de Participatiewet aan te passen. Die oproep op Facebook is veel gedeeld

Ook interessant