toggle menu

Staatssecretaris Snel perkt toeslagonderzoek in

Staatssecretaris Snel perkt toeslagonderzoek in

Staatssecretaris Menno Snel van Financiën heeft inderdaad geen vervolgonderzoek ingesteld naar ten onrechte stopgezette kinderopvangtoeslag, terwijl onderzoekers dat wel voorstelden. Het is nu eenmaal nodig om een schifting te maken in de enorme berg beschikbare documenten, laat het ministerie weten.

De onderzoekers hebben aangegeven dat, behalve de afdeling die de toeslagen verstrekt, ook andere diensten over belangrijke informatie over de affaire zouden kunnen beschikken. Met name de fiscale opsporingsdienst, de FIOD, en de afdeling MKB van de Belastingdienst. Volgens Trouw en RTL Nieuws heeft het ministerie deze informatie vervolgens links laten liggen.

Ministerie: onderzoekers stelden slechts vervolgonderzoek voor 

Het ministerie werpt tegen dat de onderzoekers niet om toegang tot deze gegevens hebben gevraagd. Ze hebben slechts vervolgonderzoek voorgesteld, waarin de informatie van de FIOD ook meegenomen zou moeten worden. De conclusies van de onderzoekers dateren van oktober, maar nader onderzoek is uitgebleven.

Er moet nu eenmaal altijd een selectie worden gemaakt en dan wordt er altijd gekeken wat relevant is, laat het departement weten. 'Wij herkennen ons zeker niet in de berichtgeving. Er is wel degelijk deugdelijk onderzoek uitgevoerd en de onderzoekers hebben alle vrijheid gehad.'

De Belastingdienst verdacht de ouders van kinderen bij een gastouderbureau ten onrechte van fraude. De dienst zette hun toeslag stop en vorderde al uitbetaalde geld terug. Trouw en RTL meldden eerder dat Snels ambtenaren het onderzoek bemoeilijkten dat de staatssecretaris naar de affaire instelde.

Ministerie handelt terughoudend 

Het ministerie zegt dat het terughoudend moet zijn in zijn reactie op de onthullingen door Trouw en RTL, omdat het eerst de Tweede Kamer moet informeren. De Kamer heeft een groot aantal vragen gesteld en wil Snel voor de zomer opnieuw aan de tand voelen over de affaire.

Snel heeft een onderzoekscommissie opgedragen zich over de zaak te buigen. Zij staat onder leiding van oud-minister en voormalig vicepresident van de Raad van State Piet Hein Donner.

Lees ook: Belastingdienst frustreerde onderzoek naar kinderopvangtoeslag

Update 13:19: Snel: onderzoek niet belemmerd

Snel heeft onderzoekers geen strobreed in de weg gelegd, zegt hij. Dat vinden de onderzoekers zelf volgens Snel ook.

Het stond de onderzoekers zelf echter vrij om alle documenten in te zien die ze wilden, zegt Snel. 'Die keuze hebben wij niet voor ze gemaakt, laat staan dat we hen hebben belemmerd of gedirigeerd. Dat is echt een misverstand.'

De staatssecretaris heeft vanochtend een van de onderzoekers nog gesproken. Zij hebben de medewerking van Financiën als constructief en zeker niet als 'obstructief' gezien.

Update 4 juli 2019: Snel geeft onrechtmatig handelen toe

Snel geeft op aandringen van de Tweede Kamer toe dat de fiscus onrechtmatig heeft gehandeld met het stopzetten van de kinderopvangtoeslag voor honderden ouders.

In een zwaar debat over het stopzetten van de toeslag ging de staatssecretaris opnieuw door het stof. De Kamer oordeelde vernietigend over het handelen van de Belastingdienst de afgelopen jaren in de toeslagenaffaire. De fiscus moet de gedupeerde ouders zo snel mogelijk tegemoetkomen en de staatssecretaris moet erop toezien dat de onderste steen boven komt in de zaak.

Verlopig geen oplossing

Hoewel Snel streeft naar een oplossing en snelle afhandeling voor de gedupeerden, wil hij geen officiële belofte doen. Ook kan hij niet toezeggen direct werk te maken van de schadevergoedingen. Hij vraagt om begrip van de Kamer voor het feit dat het afhandelen van de schadevergoedingen tijd kan kosten, omdat dit volgens de regels moet worden gedaan. Dit stuit op verzet van een deel van de Kamer, omdat de ouders juist in de problemen zijn gekomen omdat er wetten zijn overtreden.

Snel probeerde ook de zorgen van de Tweede Kamer over de omgang met klokkenluiders weg te nemen, maar kon niet ingaan op individuele kwesties. De Kamer wilde opheldering over het bericht dat een klokkenluider die informatie over de affaire had gelekt op non-actief was gezet. Snel liet uiteindelijk doorschemeren dat er geen maatregelen worden genomen tegen de klokkenluider.

Bron: ANP

Reacties

Op de Radar website moet je 'overige cookies' accepteren om te reageren op artikelen.

Ook interessant