Staatssecretaris wil 'groene investeringen' door pensioenfondsen

Staatssecretaris wil 'groene investeringen' door pensioenfondsen

Pensioenfondsen moeten bewuster investeren en geld stoppen in de circulaire economie. Die oproep doet staatssecretaris Stientje van Veldhoven (Milieu) op een bijeenkomst van ABP, het grootste pensioenfonds van Nederland.

De circulaire economie, waarbij grondstoffen optimaal worden ingezet en zo veel mogelijk worden hergebruikt, is volgens de bewindsvrouw 'een economie die zekerheid biedt op de langere termijn'. 'Dat moet u toch aanspreken', aldus Van Veldhoven tegen de pensioenfondsbestuurders.

Sleutelpartij

Omdat pensioenfondsen bij uitstek organisaties zijn met langetermijndoelen, 'moeten we niet te makkelijk zeggen, laat de fondsen maar investeren, dan komt het vanzelf goed', zegt de staatssecretaris. De sector is volgens haar een 'sleutelpartij' met 'enorme invloed' om andere partijen mee te krijgen.

Klimaatdoelen

Van Veldhoven stelt dat een circulaire economie van groot belang is om de klimaatdoelen te halen. De staatssecretaris wil 'grotere stappen zetten' met de pensioenfondsen om te investeren in deze economie. Die zouden bijvoorbeeld van bedrijven kunnen eisen dat zij een plan hebben om zuiniger met grondstoffen om te gaan, als voorwaarde voor een investering.

Groene investeringen lijken steeds belangrijker te worden. De financiële sector, waaronder de pensioenfondsen, zetten deze zomer ook hun handtekening onder afspraken die moeten bijdragen aan het bereiken van de klimaatdoelen.

Lange termijn

Maar de circulaire economie, een speerpunt voor Van Veldhoven, krijgt minder aandacht. Dat zou onder meer komen omdat duurzame investeringen een duidelijker resultaat opleveren, namelijk een bijdrage aan de reductie van CO2-uitstoot. Investeringen in de circulaire economie zijn lastiger te meten, maar wel cruciaal voor het halen van de klimaatdoelen op de lange termijn, aldus het ministerie.

Bron: ANP

Ook interessant