'Stadsverwarming is veel te duur'

'Stadsverwarming is veel te duur'

De 600.000 mensen in Nederland die zijn aangewezen op stadsverwarming, betalen daar te veel voor. Het gaat per huishouden om een bedrag van gemiddeld 300 euro per jaar.

Dat schrijven de Vereniging Eigen Huis (VEH), de Consumentenbond en de Woonbond donderdag in een brief aan de Tweede Kamer. De prijs voor stadsverwarming is gebaseerd op de aardgasprijs, maar over aardgas wordt energiebelasting geheven terwijl stadsverwarming daarvan is vrijgesteld, aldus Manon van Essen van VEH.

Mensen met stadsverwarming betalen daarom te veel. 'Het te veel betaalde bedrag komt terecht in de zakken van de private energieleveranciers en niet in die van het Rijk. Dat kan niet de bedoeling zijn,' aldus Van Essen.

Veiligheid niet in orde

Ook aan de veiligheid mankeert het. In sommige wijken kampen bewoners met lekkages en lopen stadsverwarmingsleidingen door kruipruimtes. Water in die buizen heeft een temperatuur van 90 graden.

Stadsverwarming is aanstaande maandag een van de 25 agendapunten in het overleg over energie van de Kamercommissie van Economische Zaken. De drie consumentenorganisaties vragen de commissie het agendapunt te verdagen en dringen aan op een hoorzitting. Experts zouden dan oplossingen kunnen aandragen voor de problemen met stadsverwarming.

Bron: ANP

Ook interessant