Staking NS en openbaar vervoer in drie grote steden op 28 mei

Staking NS en openbaar vervoer in drie grote steden op 28 mei

Werknemers bij de NS leggen dinsdag 28 mei de hele dag het werk neer. Ook het stadsvervoer in Amsterdam, Rotterdam en Den Haag gaat dan de hele dag staken voor een beter pensioen. Dat hebben de bonden woensdag gemeld.

Behalve in het openbaar vervoer zijn oproepen uitgegaan om in de metaal, de bouw en andere sectoren op woensdag 29 mei voor 24 uur het werk neer te leggen. De bonden in het streekvervoer beraden zich nog op acties. Uiterlijk 15 mei laten zij weten of ze ook meedoen aan de stakingen.

Op 18 maart voerden de bonden al pensioenacties. Personeel bij de NS en het stadsvervoer legden toen in de ochtendspits het werk voor 66 minuten neer. Andere acties werden die dag afgebroken na de aanslag in de tram in Utrecht. Onder meer medewerkers van de politie, defensie, douane, marechaussee en ambulances schrapten hun acties. Op 15 mei gaan zij alsnog demonstreren om hun pensioeneisen kracht bij te zetten

Geen zicht op pensioenakkoord

De bonden zeggen nu weer actie te gaan voeren omdat er nog altijd geen zicht is op een pensioenakkoord. Eind vorig jaar mislukte het overleg tussen vakbonden, kabinet en werkgevers over pensioenen. De bonden willen dat de AOW-leeftijd wordt bevroren. Mensen met zwaar werk moeten eerder met werken kunnen stoppen.

Reactie Nederlandse Spoorwegen

De NS betreurt de 24 uursstaking op het spoor die de bonden hebben aangekondigd voor dinsdag 28 mei. 'Dit zou zeer ingrijpend zijn voor onze reizigers. Zij worden hiermee de dupe van een conflict waar NS geen partij in is', laat de vervoerder weten.

De spoorwegen bekijken wat de gevolgen zijn van de staking en hoe ze reizigers zo goed mogelijk kunnen informeren.

Reactie VNO-NCW

VNO-NCW hekelt de aangekondigde pensioenstaking bij de NS en het stadsvervoer in Amsterdam, Rotterdam en Den Haag. 'Wij nemen afstand van dit soort (politieke) stakingen waar mensen en bedrijven door worden gedupeerd, omdat hun trein niet rijdt of hun bedrijf platligt', aldus de werkgeversorganisatie.

VNO-NCW stelt ook dat de tijd dringt, gelet op dreigende pensioenkortingen, en dat dit vooral een zaak is tussen vakbonden en kabinet, vanwege de AOW-leeftijd. 'Dus in plaats van allerlei grote stakingen kan de vakbond de energie beter steken in het bereiken van echte oplossingen aan de onderhandelingstafel in plaats van dat ondernemers en hun klanten weer worden gedupeerd', aldus de koepelorganisatie.

Bron: ANP

Ook interessant