toggle menu

Stappen tegen misbruik sleepwet eerder ingevoerd

Stappen tegen misbruik sleepwet eerder ingevoerd

Het kabinet gaat enkele regels die misbruik van de omstreden nieuwe Wet op de inlichtingen- en veiligheidsdiensten (Wiv) moeten voorkomen, sneller invoeren. Minister Kajsa Ollongren van Binnenlandse Zaken hoopt met de kleine aanpassingen de tegenstanders van de 'aftapwet', die een referendum hebben afgedwongen, de wind wat uit de zeilen te nemen.

De Wiv, in de volksmond ook wel de sleepwet genoemd, bepaalt onder meer dat de Nederlandse diensten informatie onder voorwaarden mogen delen met buitenlandse tegenhangers. Landen waarmee Nederland wil samenwerken moeten bijvoorbeeld democratisch worden bestuurd, de mensenrechten eerbiedigen en zorgvuldig omgaan met de privacy. Het kabinet gaat die voorwaarden sneller vaststellen. Daardoor kan de commissie die toezicht houdt op het werk van de diensten die internationale uitwisseling, zodra de Wiv in werking treedt, meteen toetsen.

Het kabinet beloofde al eerder de Wiv vervroegd te evalueren. De onafhankelijke commissie die daarmee aan de slag gaat, krijgt volgens Ollongren alles te lezen, ook staatsgeheimen.

Bezwaar van directeur Amnesty International

Radar besteedde eerder aandacht aan de sleepwet, waardoor je afgeluisterd kan worden: ook als je niet verdacht bent. Eduard Nazarski, directeur van Amnesty International Nederland vertelt in de studio waarom hij zich zo druk maakt om deze wet.

Bestaat privacy straks nog wel?

Bron: ANP

Updates ontvangen over dit onderwerp?

Wil je op de hoogte blijven van dit onderwerp? Download de gratis Radar-app en volg het onderwerp.

Meer over:

Reacties

Op de Radar website moet je 'overige cookies' accepteren om te reageren op artikelen.

Ook interessant