toggle menu

Steeds meer gemeenten accepteren alleen nog pinbetalingen

Steeds meer gemeenten accepteren alleen nog pinbetalingen

In navolging van het 'pin-only'-beleid in winkels, horeca en openbaar vervoer is het ook bij steeds meer gemeenten alleen mogelijk om te betalen met een pinpas. In zeker acht gemeenten kunnen burgers niet meer met contant geld hun paspoort of rijbewijs betalen. Dat meldt de Volkskrant woensdag.

De Nationale Ombudsman en het Maatschappelijk Overleg Betalingsverkeer (MOB) waarin onder andere De Nederlandsche Bank (DNB), de detailhandel en horeca zijn vertegenwoordigd, pleiten voor keuzevrijheid bij betalingen. De ombudsman en DNB bekritiseren het 'pin-only'-beleid en vinden dat betalen met contant geld mogelijk moet blijven omdat er burgers zijn die om uiteenlopende redenen niet willen of kunnen pinnen.

'Wij waarschuwen de burgers op tijd'

In Leiden, Geldermalsen, Ommen, Deventer, Tilburg, Amersfoort en Grou is betalen met contant geld afgeschaft. De woordvoerder van Geldermalsen zegt dat hier nog nooit over is geklaagd. 'Burgers worden op tijd gewaarschuwd. Bij de aanvraag van een paspoort of rijbewijs krijgen ze te horen dat ze bij het afhalen alleen met hun pinpas kunnen betalen.'

Op de website van gemeente Tilburg staat: 'U kunt alleen met pinpas betalen in de stadswinkels.' Andere gemeenten informeren de consument ook vooraf. Bergen op Zoom: 'Wij verzoeken u met pin te betalen' of Zwolle: 'U betaalt het paspoort aan de balie met uw pin'. In Den Haag en Groningen zijn alle stadsdelen 'pin-only', maar in het stadsloket in het centrum krijgt de consument nog de mogelijkheid voor contante betalingen.

'Cash is een wettig betaalmiddel'

De Tweede Kamer maakt zich zorgen dat er op steeds meer plekken alleen nog met de pinpas kan worden betaald. De voltallige Kamer wil een debat met de minister van Financiën over het gebruik van contant geld, onder meer bij gemeenten. Het uitbannen van cash is Kamerlid Martin van Rooijen (50PLUS) een doorn in het oog. 'Cash is een wettig betaalmiddel', stelt het Kamerlid vast. 'Ik verwijs naar de ombudsman en De Nederlandsche Bank (DNB) in deze.'

MOB maakt zich zorgen

In een brief aan de Verenigde Nederlandse Gemeenten (VNG) in december liet het MOB weten zich zorgen te maken over de stijging van het aantal gemeenten dat alleen pinbetalingen toestaat. De weigering van contant geld vindt het MOB 'een stap te ver' want er is een 'groot aantal mensen voor wie betalen met de pinpas niet mogelijk of wenselijk is'.

Elke gemeente zou volgens het MOB ten minste één balie moeten hebben waar met contant geld kan worden betaald.

Veiligheid en tijdbesparing

De reden waarom gemeenten contant betalen bij publieksbalies af willen schaffen, is voor veiligheid, tijd- en kostenbesparing. 'De kassa's hoeven niet meer na sluitingstijd te worden opgemaakt en het geld bij de bank afgeven is ook niet meer nodig. Dat scheelt tijd en is veiliger', verklaart de woordvoerder van Hardenberg de keuze van deze gemeente tegen de Volkskrant.

Is alleen betalen met pin erg?

Radar vroeg haar achterban eerder of ze het vervelend vinden dat ze alleen kunnen betalen via pin en niet met contanten. Het grootste deel van de respondenten heeft er geen problemen mee of begrijpt de keuze.

Polluitslag: Alleen betalen met pin? 'Prima' vindt 36 procent

Bron: ANP / ANP MediaWatch / Volkskrant

Ook interessant