toggle menu

Steeds minder plofkalkoenen in supermarkten

Steeds minder plofkalkoenen in supermarkten

Supermarkten verkopen steeds vaker diervriendelijkere 'sterkalkoenen', in plaats van zogeheten 'plofkalkoenen'. Volgens dierenwelzijnsorganisatie Wakker Dier liggen er inmiddels bij zes supermarkten uitsluitend kalkoenen met een dierenwelzijnskeurmerk in de schappen.

Het gaat om Jumbo, Boni, Coop, Deen, Jan Linders en Spar. Acht andere supermarkten bieden ook kalkoen met een keurmerk aan, maar verkopen daarnaast ook nog plofkalkoen.

Plofkalkoenen groeien extreem snel, meer dan 1 kilogram per week. Veel van deze kalkoenen hebben last van pijnlijke voetzweren en borstblaren, doordat ze hun leven lang in uitwerpselen staan.

Volgens Wakker Dier zijn Lidl en Plus de enige supermarkten die nog uitsluitend plofkalkoen verkopen. 'Albert Heijn verkoopt een kalkoen van een langzamer groeiend ras. Deze kalkoenen hebben het beter dan de plofkalkoen, maar voldoen niet aan de eisen voor één ster', aldus de dierenorganisatie.

Vooral met hele kalkoenen is het oppassen geblazen: bij de supermarkten die deels over zijn op een keurmerk, is de hele kalkoen vaak een plofkalkoen.

Bron: ANP

Ook interessant