toggle menu

Steeds minder vervuilende dieselauto's in Nederland

Steeds minder vervuilende dieselauto's in Nederland

In Nederland rijden steeds minder vervuilende dieselauto's met een bouwjaar van voor 2001. Het aantal oude dieselauto's is met 18 procent gedaald ten opzichte van vorig jaar en komt uit op 155.000. Dat zijn 34.000 personen- en bestelauto's minder dan een jaar eerder.

Sinds 2010 is driekwart van de oude diesels in Nederland verdwenen, meldt het CBS dinsdag. Dat jaar stonden 570.000 oude diesels geregistreerd.

Daling grote steden

De daling was het grootst in Rotterdam, waar inwoners tot afgelopen vrijdag tegen een vergoeding hun oude diesel konden laten slopen. Naast de sloopregeling, geldt er sinds begin 2016 ook een milieuzone. Het aantal oude diesels in de stad daalde daardoor met bijna de helft tot 2200 stuks.

In de andere grote steden was de daling rond de 21 procent. In Utrecht was tot begin vorig jaar een sloopregeling. In de stad, waar sinds 2015 ook een milieuzone geldt, daalde het aantal oude dieselauto's met 20 procent tot 1500 stuks. Het laagste aantal van de vier grootste gemeenten.

Volksgezondheid

'Goed nieuws voor de volksgezondheid dat het aantal diesels is gedaald, vooral in Rotterdam en Utrecht waar de milieuzones zijn ingevoerd,' vindt Anne Knol, campagneleider Mobiliteit van Milieudefensie. 'Uit eerdere evaluaties is gebleken dat de luchtkwaliteit door deze maatregelen verbetert. Om het leven in de stad nóg gezonder en prettiger te maken wordt het tijd dat steden meer publieke ruimte gaan reserveren voor duurzaam vervoer zoals wandelen, fietsen en het ov.'

Bron: ANP

Ook interessant