'Stelsel inkomensondersteuning moet toegankelijker'

'Stelsel inkomensondersteuning moet toegankelijker'

Het stelsel van aanvullende inkomensondersteuning moet op de schop, waardoor allerlei regelingen van de Sociale Verzekeringsbank (SVB) niet meer nodig zijn. De AOW-uitkering kan dan voor iedereen op niveau komen, zegt ouderenbond ANBO.

'Wij zien vooral dat de meest kwetsbare groepen in onze steeds meer digitaliserende samenleving niet bekend zijn met de voorzieningen, zoals laaggeletterden en mensen met een beperking', aldus ANBO-voorzitter Liane den Haan.

Angst om te moeten terugbetalen

Veel ouderen maken geen gebruik van voorzieningen van bijvoorbeeld de SVB om hun inkomen aan te vullen, terwijl ze daar wel recht op hebben. Volgens ANBO zijn hier twee oorzaken voor: ze zijn onbekend met zowel de regeling zelf als de procedure van aanvragen, en ze zijn bang dat ze het geld achteraf moeten terugbetalen.

Op de website van ANBO benadrukt Den Haan dat de angst onder ouderen vreemd en bovenal zorgelijk is. 'Het gaat namelijk om mensen die een laag tot zeer laag inkomen hebben. Dan ga je ervan uit dat zij alle mogelijkheden om de eindjes aan elkaar te knopen zouden benutten.' 

'AOW-uitkering op niveau’

Hoewel de SVB veel energie en creativiteit steekt in het proberen te bereiken van de doelgroep, hebben die pogingen volgens de bond nog te weinig resultaat. Als kortetermijnoplossing noemt ANBO op haar site dat ouderen de voorzieningen niet meer zelf hoeven aan te vragen, maar er automatisch recht op krijgen. Voor de lange termijn ziet ANBO het liefst dat de voorzieningen uiteindelijk helemaal verdwijnen, en dat er 'een AOW-uitkering op niveau komt voor iedereen'.

De Tweede Kamer houdt maandag een hoorzitting over de problemen met bonden en wetenschappers.

Bron: ANP / ANBO

Ook interessant