toggle menu

Sticker op producten met microplastics

Sticker op producten met microplastics

Producten waar zeer kleine stukjes plastic in zitten, zoals in scrub, oogschaduw, tandpasta en shampoo, moeten voortaan worden voorzien van een sticker. Op die manier kunnen consumenten duidelijker zien dat deze stoffen in hun aankopen zitten. Dat stelden PvdA en CDA woensdag.

PvdA-Tweede Kamerlid Manon Fokke zal volgende week samen met CDA-Kamerlid Agnes Mulder aan staatssecretaris Wilma Mansveld (Milieu) vragen om de stickers in te voeren. Ze verwachten dat ook andere partijen dit plan wel zien zitten.

De zogeheten microplastics worden veel door de cosmetische industrie gebruikt en zijn een plaag voor het milieu. De kleine stukjes plastic bevatten veel giftige stoffen, die in de voedselketen terechtkomen. Ook kunnen de microplastics niet meer worden opgeruimd als ze eenmaal in zee zweven.

,Het probleem van microplastics is heel groot', stelt Fokke. ,Maar consumenten weten er nog te weinig van. Een sticker kan dus helpen.' Daarnaast kan het producenten een zetje in de rug geven om de microplastics uit te bannen, denkt Mulder. ,Bedrijven willen liever niet zo'n sticker op de fles, dus kan het hen verleiden om de microplastics niet meer te gebruiken.'

Een aantal bedrijven, waaronder Unilever, besloot recent al geen microplastics meer te gebruiken. Kamerlid Remco Dijkstra van de VVD hoopt dat andere bedrijven de handschoen nu ook snel oppakken, zodat een verbod niet nodig zal zijn. ,Het is pure winst als bedrijven dit zelf oppakken', stelt hij.

Eerder sprak de Tweede Kamer met Mansveld af dat zij met de bedrijven in gesprek gaat om te proberen hen van microplastics af te brengen. Ook moet ze in Europa de barricaden op om een Europees verbod op deze stofjes voor elkaar te krijgen.

Bron: ANP

Updates ontvangen over dit onderwerp?

Wil je op de hoogte blijven van dit onderwerp? Download de gratis Radar-app en volg het onderwerp.

Reacties

Op de Radar website moet je 'overige cookies' accepteren om te reageren op artikelen.

Ook interessant