Stijging consumentenprijzen valt lager uit

Stijging consumentenprijzen valt lager uit

De prijzen die consumenten voor producten en diensten betalen, zijn in maart minder hard gestegen dan in de voorgaande maand. Benzine en brandstoffen waren door de gekelderde olieprijzen goedkoper. Dat drukte sterk op de toename van de consumentenprijzen als geheel, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Consumentengoederen en -diensten werden in maart 1,4 procent duurder. In februari stegen de prijzen nog met 1,6 procent.

Tanken

Brandstoffen, waar naast benzine ook diesel en lpg onder vallen, daalden 4,1 procent in prijs. Een maand eerder werd tanken in doorsnee nog 4,6 procent duurder. De prijzen voor voedingsmiddelen stegen de afgelopen maand juist harder, vooral doordat varkensvlees duurder werd.

De ontwikkeling van consumentenprijzen is volgens het CBS niet hetzelfde als inflatie. Inflatie is breder, omdat daarin ook prijzen van bijvoorbeeld industriële producten, aandelen en goud veranderen.

Sterkere stijging dan gemiddeld

Consumentenprijzen stegen in Nederland sterker dan gemiddeld in de eurozone. Volgens een Europees geharmoniseerde meetmethode gingen de prijzen in Nederland 1,1 procent omhoog in maart. In de eurozone als geheel stegen ze met 0,7 procent.

Bron: ANP

Ook interessant