toggle menu

Stijging consumentenprijzen vanwege verhoging btw-tarief

Stijging consumentenprijzen vanwege verhoging btw-tarief

Nederlandse consumenten betaalden in januari 2,2 procent meer voor goederen en diensten dan een jaar eerder. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). De verhoging van het lage btw-tarief aan het begin van de maand had een opwaartse druk op de prijzen van onder meer voeding, boeken en openbaar vervoer.

Het is de grootste prijsstijging na september 2013, aldus het statistiekbureau. In december gingen de prijzen op jaarbasis nog met 2 procent omhoog. Begin januari ging het lage btw-tarief van 6 procent naar 9 procent. Van alle consumentengoederen en -diensten valt 22,5 procent onder het lage btw-tarief. Ten opzichte van een jaar eerder waren voedingsmiddelen in januari 3,3 procent duurder, in december was dit 1,2 procent.

Prijsontwikkelingen in de thuiszorg

Ook de hogere belasting op en de hogere leveringskosten van gas en elektriciteit hadden een opwaartse druk op de consumentenprijzen, aldus het statistiekbureau. In januari was energie 17,4 procent duurder dan een jaar eerder, in december was dit 13,5 procent. De prijsontwikkeling van thuiszorg had een verlagend effect op de prijsstijging van de consumentenprijzen, merkt het CBS verder op. Dat komt onder meer doordat de eigen bijdrage van de thuiszorg is verlaagd.

Consumentenprijsindex en inflatie

De consumentenprijsindex is een belangrijke indicator van inflatie, maar is niet hetzelfde. De index geeft de prijsontwikkeling weer van een pakket goederen en diensten, zoals dagelijkse boodschappen, kleding, benzine, huur en verzekeringspremies. Inflatie is breder, want bijvoorbeeld ook industriële producten, aandelen en grondstoffen veranderen van prijs.

Naast de consumentenprijsindex berekende het CBS ook de Europees geharmoniseerde consumentenprijsindex, waarbij geen rekening wordt gehouden met bepaalde woonkosten. Volgens deze methode stegen de prijzen in Nederland 2 procent, tegen 1,8 procent in december. Dat is meer dan in de eurozone als geheel, waar de consumentenprijzen in de eerste maand van het jaar met gemiddeld 1,4 procent omhoog gingen.

Bron: ANP

Ook interessant