Stints voorlopig niet meer op openbare weg

Stints voorlopig niet meer op openbare weg

Stints mogen voorlopig niet meer de weg op omdat er twijfels zijn over de veiligheid. Er kunnen zich problemen met de remmen en het gas voordoen. Ook zijn technische veranderingen aan de elektrische bolderkar niet doorgegeven aan het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat.

Volgens voorlopig onderzoek naar de stint van Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT), politie en NFI heeft de wagen 'potentiële veiligheidsrisico's'. Daarop besloot minister Cora van Nieuwenhuizen (Infrastructuur en Waterstaat) de kar maandag uit voorzorg te verbieden op de openbare weg, in afwachting van de afronding van de onderzoeken.

Lees ook: onafhankelijk onderzoek: stint is onveilig

Ongeval Oss

Op 20 september kwamen in Oss vier kinderen van een voorschoolse opvang om het leven toen de stint waarin zij zaten met een trein in botsing kwam. De begeleidster en een meisje van elf raakten zwaargewond. De oorzaak van dat ongeval wordt nog onderzocht.

Uit de eerste testen blijkt dat de kar door een onderbreking of verstoring in het stroomsysteem naar de maximale snelheid kan gaan. De bestuurder kan de snelheid dan niet meer regelen met de gashandel. Verder kan de gasveer afbreken en blijkt de handrem in bepaalde gevallen niet krachtig genoeg om de wagen stoppen.

Bevindingen besproken met fabrikant

Deze eerste bevindingen zijn dit weekeinde met de fabrikant van de stints besproken. Die bleek niet bereid te zijn tot een terugroepactie. Ook wilde hij de stints niet (laten) stilzetten, ondanks aandringen van de ILT. De stints worden veel gehuurd of geleased door kinderdagverblijven.

'Vervoerstechnisch gewoon een drama. Voor kinderdagverblijven, vervoersbedrijven en ook wel een beetje voor ons', reageerde Edwin Renzen, de fabrikant van de stints, in EenVandaag. 'Dit gaat een beetje te snel, we hadden ook met experts door kunnen praten. Maar daar wilden ze niet naar luisteren. Dit is de beslissing: het is zoals het is.'

'De veiligheid moet voorop staan. Daarom heb ik dit besluit genomen', aldus Van Nieuwenhuizen. Ze snapt dat het 'ingrijpende besluit' voor problemen bij kinderdagverblijven kan zorgen. Verscheidene grote organisaties van kinderdagverblijven besloten na het drama in Oss de stint hangende het onderzoek niet meer te gebruiken.

update 3 okt 2018, 12:04 uur
Stint sleept minister voor de rechter

Stint sleept minister Cora van Nieuwenhuizen van Infrastructuur en Waterstaat en de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) voor de rechter vanwege het besluit de elektrische bolderkar te verbieden. Dat meldt RTL Nieuws. Volgens het bedrijf is het besluit om de Stint van de weg te weren ongefundeerd. Edwin Renzen, directeur van Stint Urban Mobility, had al laten doorschemeren het niet eens te zijn met de analyse van de ILT.

update 3 okt 2018, 12:52 uur
Stintmaker om tafel met ministerie

De fabrikant van de stint sleept de ministerie en het LIT toch niet voor de rechter. De fabrikant wil overleggen met het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat over het besluit de voertuigen vooralsnog niet meer op de weg toe te laten. Volgens het bedrijf is het onderzoek waarop het besluit is gebaseerd niet volledig en is de zienswijze van de fabrikant er niet in meegewogen.

Volgens directeur Edwin Renzen van fabrikant Stintum heeft het ILT in het voorlopig onderzoek geen oog gehad voor de zienswijze die zijn bedrijf zelf heeft aangedragen. 'We hebben een brief aan het ILT gestuurd met een feitenrelaas, met het verzoek dit met de minister te delen. We zijn niet uit op ruzie, maar we worden door dit besluit voor een feit gesteld. Dat terwijl wij denken dat ze tot andere inzichten kunnen komen als we onze informatie delen. We willen een dialoog met het ministerie om onze punten naar voren te brengen.'

Volgens de directeur is er op dit moment geen sprake van dat het bedrijf het op een rechtszaak wil laten aankomen. 'We willen dit in goed overleg doen door in dialoog te gaan. Maar we moeten dit nog aanvragen bij het ministerie. Pas als die weg niet mogelijk blijkt, kijken we naar andere manieren zoals een gang naar de rechter.'

Bron: ANP

Ook interessant