toggle menu

'Stoken met houtkachels en open haarden moet worden ontmoedigd'

'Stoken met houtkachels en open haarden moet worden ontmoedigd'

Het stoken van hout in kachels en open haarden moet ontmoedigd worden. Dit kan door publieksvoorlichting te doen over de schadelijke effecten ervan voor gezondheid en milieu en door overlast aan te pakken. Ongeveer 10 procent van de Nederlandse bevolking zou last hebben van houtrook.

Dit advies geeft het Platform Houtrook en Gezondheid aan Stientje van Veldhoven, staatssecretaris van Infrastructuur en Waterstaat. Bij het platform zijn meerdere partijen aangesloten, waaronder de gemeenten Amersfoort, Utrecht en Groningen, vijf GGD's, het RIVM en het Longfonds.

'Overlast voor omwonenden'

Volgens het platform is het gebruik van houtkachels en open haarden voor het verwarmen van woningen de laatste jaren toegenomen. Ongeveer 14 procent bezit een hout gestookte installatie. Het stoken van hout kan voor omwonenden overlast veroorzaken in de vorm van geurhinder, gezondheidsklachten en roetneerslag. Ook draagt de stook bij aan de hoeveelheid fijnstof in het milieu, aldus het platform.

De Stichting Nederlandse Haarden- en Kachelbranche (NHK) is medeondertekenaar van het advies, al zegt deze organisatie het niet met alle punten eens te zijn. Volgens het NHK draagt houtstook door particulieren slechts voor minder dan 1 procent bij aan fijnstofuitstoot. Desalniettemin wil de NHK dat cijfer 'de komende jaren' halveren.

Staatssecretaris opgeroepen door platform

Het platform roept de staatssecretaris op 'actie te ondernemen om dit probleem te voorkomen dan wel sterk te verminderen'. Zo zouden gemeenten praktische instrumenten nodig hebben om vast te stellen of er sprake is van overlast of kans op gezondheidsschade voor omwonenden. Bij ongunstige meteorologische omstandigheden, zoals weinig wind, zou een stookalarm kunnen worden ingesteld. Zelfs mogelijk gevolgd door een stookverbod.

'Dit vraagt een landelijke regeling'

Voor zo'n verbod en handhavend optreden moet wel wetgeving komen. 'Dit vraagt een landelijke regeling', zo stelt het platform.

Ook wil het platform dat een overheidssubsidie op de zogenoemde pelletkachel heroverwogen wordt. Hoewel deze kachels minder fijnstof uitstoten, vervuilen ze altijd nog meer dan verwarming via gas of stroom, aldus het platform.

Kachel stoken: gezellig vuur, zieke buur

Eerder in een uitzending van Radar ging het over kachels: De geur, de warmte van de kachel en de gezellige gloed van het licht. Veel knusser kan de winter niet worden. Toch kan de rook van onvolledig verbrand hout zeer schadelijk zijn voor de gezondheid, zo blijkt uit onderzoek van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM).

Houtrook: gezellig vuur, zieke buur

Bron: ANP

Reacties

Op de Radar website moet je 'overige cookies' accepteren om te reageren op artikelen.

Ook interessant