'Streekbusvervoer in heel Nederland ligt plat door staking'

'Streekbusvervoer in heel Nederland ligt plat door staking'

'In het hele land ligt het streekbusvervoer plat.' Dat zegt een woordvoerster van vakbond FNV. 'Het aantal deelnemers dat meedoet aan de staking is ruim voldoende om de bussen niet uit te laten rijden.' Alleen in Haarlem, Uithoorn en Zeeland zijn volgens haar bussen vertrokken, maar die zijn kort daarna weer teruggeroepen.

Donderdag staken de werknemers in het streekbusvervoer. Ook rijden er minder regionale treinen. De acties ontregelen onder meer de diensten van Arriva, Connexxion, Qbuzz, Keolis en EBS. De staking begon om 04.00 uur en duurt tot 23.00 uur.

De chauffeurs voeren actie voor onder meer vermindering van de werkdruk. Ze verzamelen zich op hun eigen werkplek, waar zij zich inschrijven als staker. Dat gebeurt op zo'n 120 plaatsen in het land.

Staking hindert stadsvervoer in Rotterdam

Het stadsvervoer in Rotterdam ondervindt donderdag enige hinder van de staking in het streekvervoer. Een aantal bussen rijdt met vertraging. Een woordvoerder van het vervoersbedrijf RET heeft een bericht hierover van RTV Rijnmond bevestigd.

De meeste chauffeurs van de RET staken niet, omdat de vervoerder een eigen cao heeft. Enkele chauffeurs hebben toch hun werk neergelegd, omdat zij onder de cao van de streekbusbedrijven rijden. Dat komt omdat zij eerder voor Qbuzz reden en later voor de RET. Hierdoor kunnen korte vertragingen ontstaan.

'Er worden al vervolgacties voorbereid'

Vakbond CNV is zeer te spreken over de actiebereidheid van de stakende buschauffeurs en machinisten. Volgens de bond worden er al vervolgacties voorbereid voor het geval dat de werkgevers hun personeel niet tegemoetkomen.

'De actiebereidheid is enorm', aldus CNV-onderhandelaar Sanne van der Meulen. 'Dit gaat echt ergens over: de mensen willen dat er naar hen wordt geluisterd. Ze willen concrete afspraken over de werkdruk en sociale roosters.'

De staking duurt tot donderdagavond 23.00 uur. 'Maar als de werkgevers denken dat het hiermee klaar is, hebben ze het mis', vervolgt Van der Meulen. 'We bereiden al vervolgacties voor. Vanaf 16 januari zullen die de vorm krijgen van regionale estafetteacties. Maar we hopen dat de werkgevers zich op tijd realiseren dat het ernst is.'

Bron: ANP

Meer over:

Ook interessant