Strengere kapitaaleisen doen hypotheekrente waarschijnlijk stijgen

Strengere kapitaaleisen doen hypotheekrente waarschijnlijk stijgen

Na jaren gesteggel heeft het internationaal comité voor bankentoezicht in Basel donderdag eindelijk een akkoord bereikt over een nieuwe set regels voor de kapitaaleisen van banken. Dit heeft waarschijnlijk gevolgen voor de hypotheekrente.

Voor de Nederlandse banken als Rabobank, ABN AMRO en ING leidt het pakket naar verwachting tot een 'significante verhoging' van de kapitaaleis, vooral door de omvangrijke hypotheekportefeuilles. Daardoor zullen zij grotere buffers moeten opbouwen.

'Nederland heeft veilige hypotheekmarkt'

De banken zijn daar in 2015 al door de De Nederlandsche Bank (DNB) voor gewaarschuwd. Volgens de toezichthouder is de set eisen echter iets minder zwaar dan waar een paar jaar geleden van werd uitgegaan. Volgens DNB staan Nederlandse banken er goed voor en zullen deze daardoor in staat zijn om aan de verzwaarde kapitaalseisen voor banken te voldoen. Ook blijft er ruimte om buffers aan te houden die in 'redelijke verhouding' staan tot de in Nederland zeer lage verliezen op hypotheken.

Stijging hypotheekrente verwacht

De banken kunnen hun kapitaal aanvullen door onder andere meer winst in te houden, de balans te verkleinen, de kredietverlening te verlagen of door aandelenemissies. Dat leidt mogelijk tot lagere dividenduitkeringen aan aandeelhouders of tot wijzigingen bij spaar- en hypotheekrentes. De verwachting is dat de hypotheekrente zal stijgen. 'Het ligt voor de hand dat als de kapitaaleisen zwaarder worden, banken dit doorberekenen aan de klant', aldus president van DNB Klaas Knot in de Volkskrant.

Over bedragen die banken extra moeten aanhouden om aan de nieuwe eisen te voldoen laat de NVB zich niet uit, onder meer omdat de deadline van nieuwe regels in 2027 ligt. 'In die periode kan een hoop gebeuren', aldus een woordvoerder.

Bron: ANP

Ook interessant