toggle menu

Strengere regels voor dna-gemanipuleerde gewassen

Strengere regels voor dna-gemanipuleerde gewassen

Alle gewassen waarvan telers het dna veranderen moeten in principe voldoen aan de strenge regels die gelden voor genetische manipulatie. De bewerkingsmethode moet op productlabels staan en de risico’s voor de gezondheid en het milieu moeten in kaart zijn gebracht. Het Europees Hof van Justitie heeft dat bepaald.

'De uitspraak is een klap in het gezicht voor de wereldwijd toonaangevende Nederlandse plantenveredelaars en gaat rechtstreeks in tegen de ambitie in het regeerakkoord om nieuwe veredelingsmethodes in Nederland en Europa beschikbaar te maken', aldus brancheorganisatie Biotech. Zij roept daarom de regering op snel een duidelijk standpunt in te nemen.

Nieuwe technieken ontwikkelen zaden zonder vreemd dna

Wetenschappers en telers gebruiken tegenwoordig ook technieken om zaden te ontwikkelen die resistent zijn voor bestrijdingsmiddelen zonder dat er vreemd dna wordt gebruikt, terwijl het genenpakket wel wordt gewijzigd. Dergelijke zaden vormen net als traditioneel ‘genmais’ mogelijk een gevaar voor mens, dier en milieu en moeten daarom aan strenge eisen voldoen, vinden Franse organisaties die een rechtszaak hadden aangespannen.

Biotech stelt dat biotechbedrijven met nieuwe technieken veel beter en sneller kunnen voldoen 'aan de stijgende vraag naar groente en fruit dat duurzaam geteeld kan worden en gezond en lekker is.' Consumenten zouden nu voedsel mislopen 'met een nog betere smaak, voedingswaarde en langere houdbaarheid.'

Langer gebruikte technieken niet perse onder dezelfde regels

De Franse rechter schoof de zaak door naar het EU-hof in Luxemburg. Dat oordeelt dat de risico's inderdaad mogelijk gelijk blijken te zijn, zodat uit voorzorg voorzichtigheid geboden is.

De rechters stellen wel dat technieken die al langer worden gebruikt en als veilig worden beschouwd niet per se onder de regels voor genetisch gemanipuleerde gewassen vallen waarbij wel vreemd dna wordt gebruikt. Lidstaten zijn wel vrij om de strenge ggo-richtlijnen daarop toe te passen.

Voor zowel Biotech als NAV teleurstelling

Door de uitspraak veranderen Nederland en Europa 'in een museum voor plantenveredeling', terwijl de VS en andere landen wel door kunnen gaan, aldus Biotech. Goedkeuring van producten wordt namelijk lastiger, waardoor start-ups en het midden- en kleinbedrijf achter het net zouden vissen. 'Deze bedrijven zijn de motor achter de Nederlandse veredelingssector, die nu nog internationaal toonaangevend is', aldus Biotech. 'Een grote tegenvaller.'

Ook de Nederlandse Akkerbouw Vakbond (NAV) is teleurgesteld. Volgens de organisatie kan het gebruik van chemische bestrijdingsmiddelen veel sneller omlaag als er 'weerbaardere en robuuste rassen' beschikbaar komen. 'Met nieuwe veredelingstechnieken kan dat veel sneller dan met klassieke veredeling.'

Greenpeace: 'Alle gemanipuleerde gewassen moeten worden getest'

Milieuorganisaties reageren opgetogen op het oordeel van het hof. Vooral chemiereuzen als DowDupont and Bayer/Monsanto hebben patenten aangevraagd voor de genoemde technieken en gemanipuleerde planten. Een grote overwinning voor het milieu, de voedselveiligheid, boeren en consumenten, klinkt het bij lobbywaakhond Corporate Europa Observatory en linkse politici.

'De Europese Commissie en de EU-lidstaten moeten er nu voor zorgen dat alle gemanipuleerde gewassen worden getest en gelabeld, en dat proefvelden aan de regels voldoen', aldus Greenpeace. Volgens de organisatie zijn de veldproeven met bijvoorbeeld mais waarvoor Zweden, Finland, België en het Verenigd Koninkrijk al toestemming gaven nu illegaal.

Bron: ANP

Updates ontvangen over dit onderwerp?

Wil je op de hoogte blijven van dit onderwerp? Download de gratis Radar-app en volg het onderwerp.

Reacties

Op de Radar website moet je 'overige cookies' accepteren om te reageren op artikelen.

Ook interessant