toggle menu

Stroomprijs met 20 procent gedaald

Stroomprijs met 20 procent gedaald

De prijs voor elektriciteit in Nederland is vorig jaar met circa 20 procent gedaald. Dat maakte hoogspanningsnetbeheerder TenneT maandag bekend. Lag de gemiddelde prijs voor een megawatt elektriciteit in 2013 nog op 52 euro, vorig jaar was dat 41 euro.

Marktprijzen doorberekend

Het gaat om de bedragen die de energieleveranciers betalen. Deze marktprijzen worden doorgaans wel aan consumenten doorberekend, maar volgens een woordvoerster van TenneT is niet te zeggen in welke mate.

Oorzaken prijsdaling

Volgens TenneT zijn er verschillende redenen voor de prijsdaling. Onder meer lag de prijs voor gas lager en zijn er drie nieuwe kolencentrales operationeel geworden. Ook vond er grootschalige import plaats van goedkopere elektriciteit uit Noorwegen en Duitsland, die vooral mogelijk is gemaakt door de uitstekende verbindingen tussen Nederland en omringende landen, aldus TenneT.

Prijzen dalen verder

De verwachting is dat de prijzen komende tijd verder omlaag zullen gaan. TenneT heeft met een groot aantal andere Europese hoogspanningsnetbeheerders afgesproken om hun systemen beter op elkaar af te stellen. Internationale verbindingen worden straks nog efficiënter gebruikt. De verbeterde koppeling wordt later deze maand van kracht.

Eerder berekende de Autoriteit Consument & Markt (ACM) dat de Nederlandse samenleving door de nieuwe maatregelen op jaarbasis circa 80 miljoen euro goedkoper uit is. Een gemiddeld gezin bespaart er per jaar ongeveer 10 euro door, aldus de toezichthouder. Voor grote bedrijven die veel stroom gebruiken kan de besparing oplopen tot wel 5 miljoen euro.

Bron: ANP

Reacties

Op de Radar website moet je 'overige cookies' accepteren om te reageren op artikelen.

Ook interessant