Stroomprijzen onder nul door storm, wat betekent dat voor jou?

Stroomprijzen onder nul door storm, wat betekent dat voor jou?

Door de harde wind zijn de energieprijzen voor zaterdag tot onder nul gezakt. Naast Nederland gaat het ook om de termijnmarkt in België, Duitsland en Denemarken. De stroom die door windmolens is opgewekt, zorgt samen met de andere energieopwekkers voor een overaanbod op de netten en daarmee voor negatieve prijzen. Maar wat betekent dat voor de consument?

Het fenomeen van negatieve stroomprijzen is niet uniek. In België zijn er in de politiek wel vragen gesteld omdat daar windparken op zee stilgelegd moesten worden om de piek te verlagen. De Belgische Energieminister noemde dit de wereld op zijn kop. België is voor een groot deel van zijn stroom afhankelijk van kernenergie die minder eenvoudig uit te zetten is. Energieleverancier Eneco vindt dat hernieuwbare energie juist voorrang moet krijgen op het net.

Te veel energie: centrales uit

Ook in Nederland gebeurt het wel eens dat er te veel stroom wordt aangeleverd, bijvoorbeeld op heel zonnige dagen of bij veel wind. Volgens netbeheerder TenneT wordt op die momenten als eerste beslist om conventionele stroomopwekkers als kolen- en biomassacentrales uit te zetten. Het laten draaien van de centrales op dit soort momenten is namelijk niet rendabel.

Stroomnet betrouwbaar houden

Volgens TenneT ontstaan met onder andere het uitfaseren van kolencentrales een reeks nieuwe uitdagingen om het stroomnet betrouwbaar te houden. Dit omdat er niet zomaar even kan worden bijgestookt op het moment dat er een tekort is aan wind of zon. Ook heeft Nederland geen waterkrachtcentrales die even aangezet kunnen worden.

Een deel van de oplossing zit in het beter bufferen van energie. Daarnaast heeft ook de ontwikkeling van waterstof de aandacht, aldus TenneT.

En de consument?

Voor de consument blijft het effect eerder beperkt. De negatieve prijzen zijn slechts een momentopname en wegen dus amper door in de algemene prijszetting van de leveranciers.

In de toekomst zal de digitale meter het misschien wél mogelijk maken om in te spelen op realtime prijsschommelingen, waardoor ook gezinnen rechtstreeks profiteren bij negatieve stroomprijzen.

De energieprijs vormt bovendien slechts een beperkt onderdeel van de energiefactuur. Door de heffingen, btw en netvergoedingen lijk je niet meteen geld te verdienen aan je opgewekte stroom.

Honderden euro's besparingspotentieel

Je kunt door de coronacrisis en de historisch lage marktprijzen wel uitzonderlijk veel besparen door nu van energieleverancier te wisselen. De meeste contracten zijn vandaag een stuk goedkoper dan de verbintenis die je enkele maanden of een jaar geleden aanging. Energievergelijkers zoals Pricewise en Independer bundelen die gedaalde stroomprijzen van de leveranciers in hun overzichten.

Verschillende aanbieders kennen er bovendien uitzonderlijke kortingen toe. Maar houd ook rekening met de opzegboete als je overstapt vooraleer je huidige contract is afgelopen. 

Ook interessant