'Student betaalt 100 euro te veel voor kamer'

'Student betaalt 100 euro te veel voor kamer'

Studenten betalen gemiddeld meer dan 100 euro per maand te veel aan huur. Dat meldt de Landelijke Studentenvakbond (LSVb) op basis van een puntensysteem om de maximale huur van een kamer te bepalen.

Volgens de bond lieten meer dan 10.000 studenten hun kamerprijs afgelopen jaar controleren. Driekwart daarvan betaalt te veel, stelt de LSVb vast. 'Er zijn studenten die soms wel 300 euro te veel betalen voor hun kamer', aldus de studentenorganisatie. Amsterdam is de stad met de hoogste huren, gevolgd door Utrecht en Den Haag. Gemiddeld genomen betalen studenten ongeveer 350 euro aan kale huurprijs.

Procedure bij de Huurcommissie

Studenten die te veel huur betalen moeten volgens de LSVb eerst om een huurverlaging vragen aan hun huisbaas. Als de verhuurder hier niet in meegaat, kunnen studenten bij de Huurcommissie aankloppen. Zo'n procedure kan echter maanden duren.

'Het is onvoorstelbaar dat de overheid niet ingrijpt en de studenten zo laat uitbuiten. Door het grote tekort aan studentenkamers hebben studenten geen keus en moeten ze wel woningen aannemen die onbetaalbaar zijn'. Huisjesmelkers die structureel te veel vragen zouden volgens de LSVb hoge boetes moeten krijgen.

Via het zogeheten woningwaarderingsstelsel (WWS) kan bepaald worden of de huurprijs terecht is of niet.

Betaal jij te veel voor je studentenkamer?

Hoe weet je of je te veel betaalt voor je studentenkamer? En kan je huisbaas je uit je kamer zetten als je bezwaar maakt? Radar sprak een expert van de Landelijke Studentenvakbond, en is op zoek naar een student die te veel betaalt. Ben jij de student die we zoeken, of wil je meer weten? Reageer onder dit bericht of mail naar radarinternet(at)avrotros.nl. Verander de (at) in een @.

Bron: ANP

Ook interessant