toggle menu

Studenten betalen ov-bedrijven tientallen mijoenen aan boetes

Studenten betalen ov-bedrijven tientallen mijoenen aan boetes

Studenten hebben de afgelopen drie jaar bijna 140 miljoen euro aan boetes moeten betalen omdat ze hun gratis ov-kaart te laat stopzetten. Dat blijkt uit onderzoek van het tv-programma Kassa op basis van cijfers van de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO).

Van de bijna 140 miljoen euro ging 93,6 miljoen euro naar de ov-bedrijven. De rest gaat naar DUO. Ruim 170.000 studenten betaalden een boete van gemiddeld 800 euro.

Het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen (OCW) heeft opdracht gegeven om onderzoek te doen naar het automatisch stopzetten van de ov-kaart.

'Met een kanon op een mug geschoten'

Het Interstedelijk Studenten Overleg (ISO) laat weten al jaren bezwaren te hebben tegen de ov-boete. 'Het is onbegrijpelijk dat de ov-kaart nog steeds niet automatisch kan worden stopgezet als hij afloopt. Elk poortje op het station blijft dicht als je te weinig saldo hebt, maar een ov-kaart waarvan de afloopdatum van tevoren bekend is, kan niet vanzelf aflopen', zegt ISO-voorzitter Jan Sinnige.

'We weten dat maximaal 10 procent van de studenten die de ov-kaart moeten stopzetten bewust misbruikt maakt van zijn reisrecht. Met deze boete wordt met een kanon op een mug geschoten en is totaal disproportioneel. Zeker nu blijkt dat DUO er ook nog eens geld aan overhoudt. Studenten moeten zo snel mogelijk weten waar dat geld gebleven is.'

Volgens een woordvoerster houdt DUO er geen geld aan over. 'DUO int alleen het geld voor de ov-bedrijven en draagt alles af. We zijn een overheidsinstelling die onder het ministerie van OCW valt en de regels naleeft.'

Bron: ANP / Kassa

Ook interessant