toggle menu

Studenten krijgen meer tijd om ov-chipkaart stop te zetten

Studenten krijgen meer tijd om ov-chipkaart stop te zetten

Studenten in Nederland krijgen meer tijd om hun studentenreisproduct stop te zetten. Dat maakte minister voor Basis- en Voortgezet Onderwijs en Media Arie Slob vanmiddag bekend in de Tweede Kamer. De minister was daarheen geroepen door GroenLinks-Kamerlid Zihni Özdil naar aanleiding van de uitzending van Radar op NPO Radio 1.

Lees: Studenten financieel gedupeerd door onduidelijkheden over afstudeerdata

Radar Radio ontdekte namelijk dat jaarlijks ruim 20.000 studenten zich te laat uitschrijven bij de DUO, omdat er onduidelijkheid is over de afstudeerdatum. Scholieren denken daardoor dat ze officieel nog op school zitten, terwijl de school hen formeel al heeft uitgeschreven. In de uitzending van 14 april 2018 vertelde Katherine Ausma haar verhaal. Doordat haar school, het Noorderpoort in Groningen, aan de DUO doorgaf dat zij een maand eerder afgestudeerd zou zijn, moest zij haar studiefinanciering terugbetalen en kreeg zij een boete voor te lang gebruik van haar ov-chipkaart: in totaal 919 euro.

Tienduizenden uitschrijvingen per jaar

Het verhaal van Katherine staat niet op zichzelf. Jaarlijks krijgen zo'n 21.600 studenten hiermee te maken. Met name in het mbo is 'onduidelijkheid over de afstudeerdatum' een reden waarom studenten deze boete krijgen. Voor GroenLinks-Kamerlid Zihni Özdil is dat niet te verkroppen. Het Kamerlid riep dinsdag de minister ter verantwoording in de Kamer.

Maatregelen

In de Kamer kondigde de minister aan dat maatregelen getroffen worden om deze boetes te voorkomen. Eerder al werd de MBO-raad hierop aangesproken, maar nog zonder succes. Daarom zal de minister nogmaals contact opnemen om de problemen onder de aandacht te brengen. Een suggestie van Kamerlid Özdil om afstuderende studenten automatisch een brief te sturen over hun afstudeerdatum neemt hij daarin mee.

Boete ov-chipkaart

Ook SP-Kamerlid Frank Futselaar maakt zich zorgen over de situatie. Hij wees de minister erop dat er plannen zijn om de ov-boete te verhogen. Iets waarvan volgens hem beter afgezien kan worden. Volgens de nieuwe regels zou de boete omhoog gaan naar 150 euro per halve maand. Minister Slob wil nu die plannen aanpassen. Pas na drie maanden gaat de boete omhoog naar 150 euro per halve maand. Ook krijgen ex-studenten meer tijd om zich uit te schrijven. Deze periode zal verhoogd worden van vijf naar tien dagen. De Eerste Kamer moet nog instemmen met deze wetswijziging.

Reacties

Op de Radar website moet je 'overige cookies' accepteren om te reageren op artikelen.

Ook interessant