Studenten ontevreden over stagebegeleiding vanuit opleiding

Studenten ontevreden over stagebegeleiding vanuit opleiding

Studenten zijn ontevreden over de manier waarop opleidingen hen voorbereiden op en begeleiden tijdens hun stage. Maar over de begeleiding door de stagebedrijven zelf zijn ze zeer te spreken, blijkt uit de jaarlijkse Nationale Studenten Enquête (NSE) van Studiekeuze123.

Studenten die associate degree-opleidingen volgen, die qua niveau tussen MBO-4 en HBO liggen, zijn het minst positief over de begeleiding van hun school. Masterstudenten in het wetenschappelijk onderwijs klagen hier het minst over van alle studenten.

Volgens de onderzoekers zijn Nederlandse studenten over het algemeen tevreden over de opleiding die zij in het studiejaar 2016-2017 volgen. Associate degreestudenten zijn als enigen dit studiejaar minder tevreden dan vorig jaar.

Oudere, vrouwelijke student minder tevreden

Opvallend is ook dat, naarmate de student ouder is, hij of zij minder tevreden is. Vrouwen zijn doorgaans minder tevreden over hun studie dan mannelijke studenten.

Voor het onderzoek werden 728.000 studenten van zeventig hogescholen en universiteiten gevraagd mee te doen. Bijna 39 procent reageerde.

'Voorbereiden arbeidsmarkt belangrijk onderdeel van de studie'

Studentenorganisatie ISO is teleurgesteld over de uitkomsten en wil snel hierover in gesprek met hogescholen en universiteiten. Het ISO noemt de voorbereiding van studenten op de arbeidsmarkt een van de belangrijkste onderdelen van de studie en zegt dat 'hogescholen en universiteiten juist daarvoor te weinig aandacht hebben'.

Een woordvoerster van de Vereniging Hogescholen stelt in een reactie dat 'de kritiekcijfers maar relatief zijn'. Volgens haar is de algemene tevredenheid over opleidingen hoog. De koepelorganisatie benadrukt dat 'er aandacht is voor de kritiekpunten en dat kwaliteit hoog op de agenda staat'.

Bron: ANP

Ook interessant