toggle menu

Subsidie voor aardgasvrije wijken en dorpen

Subsidie voor aardgasvrije wijken en dorpen

De eerste wijken in Nederland gaan al heel snel van het gas af. Gemeenten kunnen aan de slag nu het ministerie van Binnenlandse Zaken deze week een subsidie van in totaal 85 miljoen euro heeft verdeeld over ongeveer twintig aardgasloze projecten. De dorpen Garyp in Friesland en Nieuwolda en Wagenborgen in Groningen worden zelfs helemaal aardgasvrij.

Het ministerie wil de kennis over het aardgasvrij maken van bebouwing stimuleren. In totaal 75 gemeenten vroegen subsidie aan voor proefprojecten. Daarvan zijn er zo'n twintig gehonoreerd. Het gaat niet alleen om nieuwbouwwoningen. In Hengelo (O.) verdwijnt het aardgas uit een woonwijk van 100 jaar oud. Deze wijk was destijds ook de eerste in Hengelo die aardgas kreeg. Nijmegen wil een winkelcentrum aardgasvrij maken. In Zoetermeer ligt een plan voor aardgasvrije hoogbouw.

Minister Kajsa Ollongren (Binnenlandse Zaken) bezoekt maandag in Assen een appartementencomplex, waaruit nog dit jaar de aardgasleiding verdwijnt. Ze maakt daar bekend hoeveel geld elk project precies krijgt.

Kijk de Radar Extra documentaire 'Van gas los'

update 1 okt 2018, 9:40 uur
Minister Ollongren heeft besloten het bedrag voor de aardgasvrije wijken te verhogen naar 120 miljoen. Dit betekent dat er 27 gasvrije wijken komen. Het extra geld was gereserveerd voor volgend jaar, maar is nu al gebruikt.

Content..

Bron: ANP

Reacties

Op de Radar website moet je 'overige cookies' accepteren om te reageren op artikelen.

Ook interessant