toggle menu

Suikervrije dranken en bronwater goedkoper

Suikervrije dranken en bronwater goedkoper

De verbruiksbelasting op suikervrije frisdranken en bronwater gaat waarschijnlijk sneuvelen. Dat bevestigen ingewijden na berichtgeving van het Algemeen Dagblad.

Het gaat om een beoogde maatregel in het nog te sluiten Preventieakkoord, waar momenteel over wordt gesproken. Minister Paul Blokhuis (Volksgezondheid) wil met dat akkoord de komende jaren de gezondheid van de bevolking verbeteren. Het ministerie hoopt het akkoord in oktober te presenteren.

Verbruiksbelasting wordt niet alleen op frisdranken en water geheven, maar ook op onder andere vruchtensap en alcoholvrij bier.

Lees ook: Is light frisdrank een gezond alternatief?

Roken, overgewicht en alcoholgebruik

De onderhandelingen over het akkoord zijn onderverdeeld in drie onderwerpen: roken, overgewicht en problematisch alcoholgebruik. Onder meer zorgaanbieders, patiëntenorganisaties, sportverenigingen en bedrijven zijn betrokken bij de gesprekken.

Voedselwaakhond foodwatch stelt in een reactie dat het raar is dat er 'subsidie' komt op kunstmatig gezoete frisdranken. Deze producten staan immers niet in de schijf van vijf. 'We moeten dus niet Coca-Cola light gaan sponsoren. Doe als de Fransen en richt het beleid op minder zoet in plaats van suiker te vervangen door kunstmatige zoetstoffen. En richt subsidies op producten die echt gezond zijn, dus weg met die btw-verhoging op groente en fruit', aldus de organisatie.

Bron: ANP

Meer over:

Reacties

Op de Radar website moet je 'overige cookies' accepteren om te reageren op artikelen.

Ook interessant