Superbacterie eist jaarlijks 33.000 levens in Europa

Superbacterie eist jaarlijks 33.000 levens in Europa

Ieder jaar sterven 33.000 mensen in Europa door een zogeheten superbacterie die resistent is tegen meerdere soorten antibiotica. Het Europese Centrum voor Ziektepreventie en Controle (ECDC) meldt dat de ziektes die mensen door de bacteriën krijgen vergelijkbaar zijn met de griep, tbc en hiv samen. Het onderzoek van het ECDC is maandag gepubliceerd in het medische tijdschrift The Lancet.

Uit het onderzoek van het ECDC blijkt ook dat zeker 75 procent van de mensen die besmet wordt door een dergelijke superbacterie, de infectie oploopt in het ziekenhuis. Volgens specialisten is zeker 70 procent van de bacteriën al resistent tegen in ieder geval één veelgebruikt antibioticum.

Sommige bacteriën zijn al bestand tegen zwaarste antibiotica

Sommige bacteriën zijn volgens het onderzoek al bestand tegen de allerzwaarste antibiotica. Die middelen werden alleen toegediend als allerlaatste redmiddel, als de rest niet werkte. Dat betekent dat sommige infecties niet meer behandeld kunnen worden.

Het ECDC denkt dat dit probleem alleen aangepakt kan worden als er een oplossing komt voor heel Europa.

Bacteriofagen

Ziekmakende bacteriën hebben altijd antibiotica als tegenstander gehad. Maar steeds meer bacteriën worden resistent tegen antibiotica en mensen kunnen immuun raken. Een bacteriofaag is een killervirus dat heel specifiek een bacterie kan aanvallen en doodmaken.

Lees alles over bacteriofagen

Bron: ANP

Ook interessant