toggle menu

'Supermarkten doen niet genoeg tegen uitbuiting'

'Supermarkten doen niet genoeg tegen uitbuiting'

ALDI, Lidl en PLUS scoren opnieuw slecht op Oxfam Novibs Behind the Barcodes ranglijst. Albert Heijn en Jumbo maken de grootste stappen op de ranglijst sinds deze in 2018 werd geïntroduceerd.

De behaalde scores worden bepaald door het beleid en de praktijk van de grootste supermarkten uit Nederland op onder meer arbeidsomstandigheden en lonen in ontwikkelingslanden. Ook de grootste supermarkten in Duitsland, het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten zijn langs dezelfde meetlat gelegd.

Albert Heijn grootste stijger

Albert Heijn publiceerde in februari dit jaar als eerste een nieuw mensenrechtenbeleid en neemt hierdoor de koploperspositie van PLUS over met een score van 17%. Jumbo volgt Albert Heijn op de voet als grootste stijger op de Nederlandse ranglijst, van 0 naar 16%.

Achterblijvers

ALDI, Lidl en PLUS blijven achter. De scores van ALDI en Lidl stijgen maar licht, terwijl de score van PLUS zelfs daalt. Dit komt doordat PLUS haar eerdere toezeggingen niet opvolgt, zoals het publiek rapporteren over mensenrechten en meer inkopen bij vrouwelijke producenten.  

Focus op winst

Voor alle supermarkten geldt dat zij over de hele linie nog steeds ruim onvoldoende doen om mensenrechtenschendingen in hun ketens in ontwikkelingslanden tegen te gaan, concludeert Oxfam Novib. De focus bij supermarkten ligt op winst en marktaandeel. Zolang ze hun beleid niet verbeteren, blijft uitbuiting in voedselketens bestaan. Dit wordt niet alleen gevoeld door de boeren in Nederland, die amper een vuist kunnen maken tegen de onderhandelingsmacht van de supermarkten, maar ook door de boeren en arbeiders in ontwikkelingslanden, stelt de organisatie.  

Meer druk nodig

Anouk Franck, expert bedrijfsleven en mensenrechten bij Oxfam Novib: ‘Veel meer druk is nodig om supermarkten in beweging te krijgen. Zolang supermarkten hun beleid en praktijk niet verbeteren, trekken werknemers in hun ketens aan het kortste eind.’

Nieuw beleid

In antwoord op de campagne gaan Albert Heijn en Jumbo dit jaar nog een nieuw mensenrechtenbeleid publiceren. Beide supermarkten gaan onder andere de leveranciers van hun huismerkproducten bekendmaken. Ook zegden zij toe dat ze mensenrechtenrisico’s in hun ketens in kaart gaan brengen.

Bron: ANP / Oxfam Novib

Reacties

Op de Radar website moet je 'overige cookies' accepteren om te reageren op artikelen.

Ook interessant