toggle menu

Supermarkten gaan meer letten op milieuschade en dierenleed

Supermarkten gaan meer letten op milieuschade en dierenleed

Om misstanden in de voedselketen aan te pakken, hebben supermarkten, voedingsproducenten en de overheid een convenant opgesteld. Er zijn afspraken gemaakt over zaken als uitbuiting en milieuschade in de productieketen.

Onlangs gaf Oxfam de vijf grootste supermarktketens in Nederland een onvoldoende voor hun duurzaamheidsbeleid. De organisatie vond dat Albert Heijn en Jumbo te weinig deden om uitbuiting tegen te gaan.

Lage lonen en schending mensenrechten

Volgens Oxfam werken de boeren en werknemers vaak tegen te lage lonen. Bovendien is er sprake van mensenrechtenschendingen, zoals bij gedwongen arbeid op vissersboten in Zuidoost-Azië.

De supermarkten en voedingsproducenten beloven de risico's in de productieketen in kaart te brengen en aan te pakken. Het convenant wordt gesteund door vakbonden FNV en CNV. Het zal wel een aantal jaar duren voor er concrete actiepunten zijn.

Kritiek op het convenant

Oxfam Novib en zes andere maatschappelijke organisaties zijn ontevreden met het convenant dat vandaag wordt ondertekend. De supermarkten zetten niet zelf hun handtekening, maar laten het doen door hun brancheorganisatie.

'Als we één wijze les geleerd hebben van het bedrijfsleven, dan is het dat een afspraak pas echt bestaat met een handtekening eronder van het bedrijf zelf', laat Maarten de Vuyst van Oxfam Novib aan de NOS weten. 'De brancheorganisatie vertegenwoordigt die bedrijven wel, maar kan niet tegen Ahold of Jumbo zeggen dat er consequenties zijn als ze zich niet aan afspraken houden.'

De Vuyst voorspelt dat de afspraken niet veel uit zullen maken. In andere sectoren wordt ook gewerkt aan convenanten, bijvoorbeeld in de pensioensector en in de verzekeringsbranche.

Bron: ANP

Reacties

Op de Radar website moet je 'overige cookies' accepteren om te reageren op artikelen.

Ook interessant