toggle menu

Profiteren supers Ahold van coronacrisis? 'Tijd voor solidariteit'

Profiteren supers Ahold van coronacrisis? 'Tijd voor solidariteit'

Zijn de supermarktsector en de webwinkels de winnaars van de crisis? Het moederbedrijf Ahold Delhaize, de eigenaar van onder meer Albert Heijn en Bol.com, heeft nog nooit zoveel omzet behaald als afgelopen jaar. Door de megawinst gaan steeds meer stemmen op voor een winstbelasting, want groeien de supermarkten en webwinkels niet op de rug van de gesloten fysieke winkels, restaurants en cafés? Volgens onderzoek van Radar vindt alvast een meerderheid dat het supermarkten verboden moet zijn om te stunten met niet-essentiële producten, tot alle winkels weer open mogen. 'Het is gewoon niet netjes.'

Supermarktconcern Ahold Delhaize zag zijn omzet het afgelopen jaar met bijna 13 procent stijgen tot 74,7 miljard euro. 'Het bedrijf profiteert van de lockdowns die afgelopen jaar in verschillende landen zijn ingevoerd', schrijft NOS. Omdat de horeca moest sluiten, kochten mensen hun eten vaker in de supermarkt.

Veel consumenten (19 procent, volgens ons eigen onderzoek) kochten bij de supermarkt ook dingen die zij normaal bij een andere winkel zouden kopen. En niet te vergeten: Ahold is ook de eigenaar van Bol.com, de grootste webwinkel van Nederland. In het laatste kwartaal van 2020 steeg de online verkoop met 70 procent. 

Solidair zijn met getroffen bedrijven?

Wat vinden we hiervan? Mogen supermarkten en webwinkels profiteren van de pandemie, en dan zeker Ahold die beide onder zijn dak heeft? De pandemie kwam er niet op hun vraag, de 'gunstige' gevolgen zijn hen overkomen, maar moeten ze dan niet solidair zijn met de getroffen bedrijven? 

Deel winst afstaan

Het idee wordt geopperd dat bedrijven die megawinsten maken door de lockdown een deel ervan afstaan aan getroffen bedrijven. De topman van Ahold Delhaize, Frans Muller, zegt de maatschappelijke discussie te begrijpen: 'Dat is een vraagstuk voor een volgend kabinet om over te spreken.'

Niet stunten met niet-essentiële producten

Veel mensen vinden het ongepast dat supermarkten, die al hun voordeel halen, ook nog eens niet-essentiële producten in de uitverkoop doen. Dat moet verboden worden, vindt 70 procent van bijna 30.000 ondervraagden in ons testpanelonderzoek, zolang andere winkels verplicht dicht zijn. De helft van alle deelnemers vindt bovendien dat supermarkten helemaal geen niet-essentiële producten meer mogen verkopen.

Supermarkten, stop stunts met niet-essentiële producten

'Gebrek aan solidariteit'

Een voorbeeld van zo'n stunt kwam eerder dit jaar. Warenhuis HEMA verweet Albert Heijn toen een gebrek aan solidariteit door artikelen aan te bieden die doorgaans niet in een supermarkt liggen. Vooral een actie rond handdoeken zat hem dwars. 

'Supermarkten profiteren niet'

Frans Muller, de topman van Ahold Delhaize, is het ook niet eens met de stelling dat de supermarktsector en de webwinkels van de coronacrisis profiteren. Hij zegt dat door de crisis veel kosten worden gemaakt: bijna 680 miljoen euro aan onder meer het inhuren van extra personeel, veiligheidsmaatregelen en aan het doorbetalen van zieke werknemers in de VS. Er werd 21 miljoen euro gedoneerd aan goede doelen zoals voedselbanken en het Rode Kruis. 'We spreken niet van winnaars, we hebben ons werk gedaan.'

Wil jij Radar helpen? Neem deel aan onze onderzoeken

Wil jij ook graag je mening of ervaring delen? Word (gratis) lid van ons Testpanel. Meedoen is eenvoudig, duurt niet lang én je doet er Radar een groot plezier mee. 

 

Ook interessant