T-Mobile abonnement ‘op gespannen voet’ met netneutraliteit

T-Mobile abonnement ‘op gespannen voet’ met netneutraliteit

Autoriteit Consument & Markt (ACM) gaat onderzoeken of een nieuw T-Mobile abonnement de netneutraliteit schendt.

ACM laat aan Nu.nl weten dat het abonnement ‘op het eerste gezicht op gespannen voet staat’ met netneutraliteit. Het abonnement biedt onbeperkt internet aan, maar dat is wel aan voorwaarden gebonden. Zo wordt ‘tetheren’ – het internet van je smartphone gebruiken op andere apparaten – beperkt tot 20 gigabyte per maand. Daarnaast wordt videokwaliteit gereduceerd.

Netneutraliteit

Deze voorwaarden zijn mogelijk in strijd met netneutraliteit. Netneutraliteit betekent dat elke vorm van internet in principe gelijk wordt behandeld. Een provider mag dus geen onderscheid maken: een gigabyte tethering is gelijk aan een gigabyte video. “Het tetheren zal in ieder geval één van de gesprekspunten zijn", zegt ACM tegen Nu.nl.

GroenLinks-Europarlementariër Judith Sargentini heeft vragen gesteld aan de Europese Commissie over het abonnement. Sargentini vreest ook voor de privacy van T-Mobile klanten: “Om te zien wat video is en wat niet, zal T-Mobile al het verkeer moeten onderzoeken. Bovendien vraag ik me af hoe T-Mobile gaat voorkomen dat mensen video's via beveiligde verbindingen gaan kijken - gaan ze daarvoor de beveiliging van de verbinding beperken? Dat zou mensen kwetsbaar kunnen maken voor cybercrime.”

GroenLinks schrijft: “T-Mobile creëert een tweederangsinternet dat voor een lagere prijs beschikbaar is, in plaats van een snellere toegang. Op termijn kan dat de ontwikkeling van het internet ernstig schaden.”

ACM gaat het abonnement bespreken met T-Mobile.

Bron: Nu.nl

Meer over:

Ook interessant