T-Mobile mag datavrij muziekstreamen blijven aanbieden

T-Mobile mag datavrij muziekstreamen blijven aanbieden

T-Mobile mag bundels blijven aanbieden waarbij het streamen van muziek niet ten koste gaat van het datategoed. Dat is niet in strijd met Europese regels die voorschrijven dat internetaanbieders alle dataverkeer gelijk moeten behandelen, ook wel netneutraliteit genoemd.

De Autoriteit Consument & Markt (ACM) heeft dat bepaald. De toezichthouder stelde eerder nog vast T-Mobile met zijn datavrije muziek de Nederlandse wet overtrad. Maar in april oordeelde de rechter dat de regels in ons land in strijd zijn met een Europese verordening die een soepelere uitleg toestaat van het begrip netneutraliteit.

ACM concludeert dat het is toegestaan

De ACM heeft de zaak opnieuw onderzocht en concludeert dat datavrije muziek wel toegestaan is volgens die Europese richtlijn. De dienst is beschikbaar voor alle muziekstreamingdiensten en beperkt de keuzemogelijkheden voor consumenten niet, aldus de concurrentiewaakhond.

Bits of Freedom gaat besluit aanvechten

Bits of Freedom, een stichting die strijdt voor onder meer vrijheid van communicatie, laat weten het besluit van de toezichthouder aan te zullen vechten. 'Door nu niet strikt te handhaven zet de ACM aan tot het verzwakken van de bescherming van netneutraliteit in heel Europa', aldus beleidsadviseur Rejo Zenger van de belangenorganisatie.

T-Mobile bepaalt welke diensten in aanmerking komen

'Door te bepalen wat precies een muziekdienst is, bepaalt T-Mobile welke diensten in aanmerking komen voor een voorkeursbehandeling', vindt Zenger. 'Bovendien kunnen of willen niet alle diensten voldoen aan T-Mobile’s eisen. Dat betekent dat slechts een beperkte groep muziekdiensten een voorkeursbehandeling krijgt.'

Bron: ANP

Meer over:

Ook interessant