toggle menu

Tabaksfabrikanten verplicht tot advertenties over verslavende sigaret

Tabaksfabrikanten verplicht tot advertenties over verslavende sigaret

Amerikaanse tabaksproducenten moeten vanaf 26 november via advertenties eerlijk vertellen dat ze de consument bewust verslaafd willen maken aan sigaretten. Dat heeft een Amerikaanse rechter besloten nadat een antirookorganisatie een zaak aanspande tegen de tabaksindustrie, aldus het Algemeen Dagblad.

De fabrikanten worden door middel van de advertenties gestraft omdat ze jarenlang onjuiste informatie hebben verschaft aan consumenten. In de advertenties moet worden gemeld dat drugs, aids en auto-ongelukken minder slachtoffers veroorzaken dan roken. Ook moeten producenten vertellen dat zij kiezen voor filterpapier waarmee rokers de maximale hoeveelheid nicotine binnenkrijgen.

De tabaksfabrikanten wisten nog wel te voorkomen dat elke advertentie op radio en tv begint met de zin: 'hier is de waarheid', aldus het AD.

Mogelijk ook in Nederland ingevoerd

De uitspraak wordt meteen gebruikt als argument voor een strafzaak die mogelijk tegen de tabaksindustrie in Nederland gevoerd gaat worden. KWF Kankerbestrijding en enkele longpatiënten hebben tegen vier grote fabrikanten aangifte gedaan vanwege zware mishandeling.

Bénédicte Ficq, advocaat van KWF en de longpatiënten, heeft de in Amerika verplichte campagne ingebracht bij het Openbaar Ministerie in Nederland. Het OM moet nog besluiten of het overgaat tot vervolging. Volgens het AD wordt deze beslissing waarschijnlijk nog dit jaar genomen.

Bron: AD

Meer over:

Reacties

Op de Radar website moet je 'overige cookies' accepteren om te reageren op artikelen.

Ook interessant