Taxi helft goedkoper met nieuwe dienst Uber

Taxi helft goedkoper met nieuwe dienst Uber

Amsterdammers kunnen vanaf woensdag via de taxi-app Uber meerijden met particuliere chauffeurs. Uber begint in de hoofdstad met twintig chauffeurs een proef met de nieuwe service UberPOP, die de helft goedkoper is dan een gewone taxi.

Dat heeft Uber woensdag laten weten. Via een app kunnen mensen een ritje bestellen, de betaling verloopt automatisch via bijvoorbeeld een creditcard. De chauffeurs moeten minstens 21 jaar zijn, beschikken over een verklaring van goed gedrag en hebben een training gevolgd. Eerder begon Uber al met diensten met professionele chauffeurs, in Amsterdam, Rotterdam en Den Haag. Uber is van plan de dienst met particuliere chauffeurs ook over de Randstad uit te breiden.

'Huidige regels verouderd'

Met particuliere chauffeurs die taxi-diensten aanbieden voldoen Uber niet aan alle regels voor taxi's, maar een woordvoerder noemt de huidige regels verouderd en onduidelijk. Uber wijst op antwoorden op Kamervragen van minister Henk Kamp (Economische Zaken), waarin hij aankondigde nieuwe initiatieven mee te nemen bij de evaluatie van de taxiwetgeving dit najaar. Hij kijkt welwillend naar innovaties die last hebben van bestaande regels als deze andere maatschappelijke belangen niet in de weg zitten.

Protest

In het buitenland leidde Uber tot protesten van taxichauffeurs die vinden dat Uber een oneerlijke concurrent is. In Brussel en Berlijn werd de app verboden. De Taxi Centrale Amsterdam (TCA) komt niet meteen in het geweer. Een woordvoerster zegt dat het taxibedrijf eerst bekijkt welke vlucht UberPOP in Amsterdam neemt en hoe de overheid reageert.

Veiligheid

TCA vraagt zich wel af of de veiligheid van de passagiers bij Uber niet in het geding is. TCA stelt volgens de woordvoerster striktere eisen aan de chauffeurs. Ze krijgen een psychologische test en moeten cursussen volgen.

Update 17:50 uur: Inspectie treedt op tegen taxidienst

De Inspectie Leefomgeving en Transport gaat optreden tegen de nieuwe taxidienst van Uber, waarbij mensen ritjes kunnen maken met particuliere chauffeurs. De inspectie beschouwt chauffeurs die zich aanbieden via deze dienst als snorders.

'De inspectie gaat streng handhaven, zoals we dat nu met snorders ook doen'', aldus de instantie. Met de nieuwe service overtreedt Uber de wet en daarom zal er proces-verbaal tegen hen worden opgemaakt, zegt de inspectie.

Het bedrijf lanceerde woensdag de nieuwe service UberPOP in Amsterdam. Het is een proef, te beginnen met 20 chauffeurs. Die moeten beschikken over een verklaring van goed gedrag en een training hebben gevolgd. Mensen kunnen een taxi bestellen via een app. Het bedrijf claimt dat ritten met UberPOP de helft goedkoper zijn dan ritten met gewone taxi's.

De inspectie stelt dat de chauffeurs zich aan dezelfde regels moeten houden als reguliere straattaxi's, en dus bijvoorbeeld een vergunning moeten hebben en een meter in de taxi. Particuliere chauffeurs die voor Uber toch aan de slag gaan, riskeren een boete die kan oplopen tot 40.000 euro.

Het initiatief heeft in de reguliere taxiwereld al tot veel verontwaardiging geleid.

Bron: ANP

Ook interessant