toggle menu

Te hard geluid op mp3-spelers en telefoons

Te hard geluid op mp3-spelers en telefoons

Ruim 4 op de 5 muziekspelers zoals mp3-spelers en telefoons kunnen te hard en kunnen daardoor blijvende gehoorschade veroorzaken. Daarvoor waarschuwt de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit na onderzoek.

Volgens de wet mag zo'n muziekspeler niet harder kunnen dan 85 decibel of een zogenoemde uitgangsspanning van 27 millivolt op de koptelefoon hebben. Een uitzondering wordt gemaakt als het apparaat 'voldoet aan aanvullende eisen die de gebruiker beschermen'. Dat zijn bijvoorbeeld een automatische volumebegrenzing, een actieve waarschuwing bij hoog volume en een standaard volumeniveau van 85dB bij aan- en uitschakelen.

De NVWA onderzocht 31 'personal music players', waarvan er 26 niet voldeden niet aan de wet. Vooral de goedkopere muziekspelers bleken gevaarlijk voor de oren bij langdurig gebruik. Het advies van de NVWA is dan ook om 'goed op de gebruikerbeschermingseisen te letten en de uitgangsspanning naar de koptelefoon te controleren in de technische specificaties'.

Gehoor van veel jongeren slechter geworden

Volgens de Nationale Hoorstichting is het gehoor van veel jongeren slechter geworden. Mensen tussen de 12 en 25 luisteren vaak en lang naar muziek via hun koptelefoon en lopen daardoor schade op aan hun gehoor.

Bron: ANP

Ook interessant