toggle menu

'Te weinig transparantie over medicijnonderzoek brengt patiënt in gevaar'

'Te weinig transparantie over medicijnonderzoek brengt patiënt in gevaar'

Van slechts drie procent van de medicijnonderzoeken gedaan door Nederlandse universiteiten, ziekenhuizen, bedrijven en onderzoeksorganisaties worden de resultaten openbaar gemaakt. Dat gebrek aan transparantie heeft 'verstrekkende gevolgen voor de gezondheid van patiënten', zegt de internationale non-gouvernementele organisatie Health Action International (HAI) in een rapport.

'Omdat artsen, patiënten en beleidsmakers maar een deel van de gegevens over de werkzaamheid van een behandeling of vaccin te zien krijgen, baseren zij hun beslissingen op incomplete informatie. Niet alleen brengt dit mogelijk patiënten in gevaar, ook worden de ontwikkeling van behandelingen en vaccins hierdoor vertraagd en onderzoeksgeld en inspanning verspild,' zo is de lezen in het rapport.

'Er moet een centraal punt van toezicht komen'

In het verleden zijn door het gebrek aan transparantie over de onderzoeken volgens HAI al miljarden euro's verspild. Er moet volgens HAI dan ook een een centraal punt van toezicht moeten komen dat de registratie van resultaten controleert en beleid ontwikkelt in overeenkomst met de regels opgesteld door de Wereldgezondheidsorganisatie. Vergeleken met andere bedrijven en universiteiten in de EU publiceert Nederland zeer weinig resultaten. Dit kan en moet beter, vindt de ngo.

Bron: ANP

Ook interessant