'Telecombedrijven willen YouTube-heffing'

Europese telecombedrijven hebben plannen om bepaalde sites die grote hoeveelheden mobiel internetverkeer genereren een heffing te laten betalen hiervoor. Dat schrijft de Britse krant Financial Times woensdag.

De telecombedrijven hebben te maken met een explosie van dataverkeer op hun netwerken, waarvan een groot deel afkomstig is van Amerikaanse sites zoals YouTube van Google. Om de nodige investeringen in hun netwerken te kunnen betalen, zeggen de telecombedrijven nieuwe inkomstenbronnen nodig te hebben.

Volgens de Financial Times nemen de grootste telecombedrijven in Europa -France Telecom, Telefónica en Vodafone- het voortouw in de plannen. Het is nog de vraag of de plannen van de telecomaanbieders slagen, aangezien partijen als Google verzet bieden, wijzend op internetneutraliteit.

Het plan zal pas effectief zijn als alle telecombedrijven samenwerken, maar in dat geval kunnen de bedrijven het verwijt krijgen van kartelvorming, zo schrijft de Britse krant.

Ook het Nederlandse KPN kampt met het toenemende dataverkeer. Daardoor lopen inkomsten uit bellen en sms'en terug, terwijl het bedrijf wel meer moet investeren in het netwerk. KPN liet vorige week weten dat het bepaalde (niet gespecificeerde) mobiele diensten alleen tegen extra betaling beschikbaar wil stellen aan consumenten. Vodafone blokkeert diensten zoals Skype al en zou overwegen voor meer diensten een extra heffing te vragen aan de gebruiker.

Woensdagavond debatteert de Tweede Kamer over de situatie in de telecomsector.

Bron: ANP

Ook interessant