Telecomreuzen voor de rechter gesleept om 'gratis' mobieltjes

Telecomreuzen voor de rechter gesleept om 'gratis' mobieltjes

De Consumentenbond sleept telecombedrijven KPN, T-Mobile, Vodafone en Tele2 voor de rechter in de strijd tegen de omstreden telefoonabonnementen met 'gratis' mobieltje. De bond wil dat ze consumenten gaan compenseren vanwege de volgens hem misleidende verkoop van die pakketten.

Uit een eerdere uitspraak van de Hoge Raad volgt volgens de belangenbehartiger dat de providers jarenlang de wet overtraden door te werken met all-inprijzen, waarin geen uitsplitsing werd gemaakt voor belkosten en de prijs van een telefoon.

Radar besteedde eerder aandacht aan 'gratis' toestellen in all-in abonnementen. Kijk de uitzending terug:

'Gratis' mobieltje bij een all-in abonnement

'Gratis' mobieltje? Vodafone-klant krijgt geld terug

Dit soort pakketten zouden in feite een soort leningen voor de toestellen zijn, maar omdat dit nooit goed is gecommuniceerd zouden klanten de kredietovereenkomsten volgens de bond kunnen vernietigen. De aanbieders zouden dan de waarde van het toestel en de betaalde rente moeten terugbetalen.

Consumentenbond wil contracten deels vernietigbaar verklaren

De kwestie speelt al langer en heeft ook al tot meerdere individuele rechtszaken geleid. Nu wil de Consumentenbond door de rechtbank laten verklaren dat al deze contracten deels vernietigbaar zijn. Dat zou volgens de bond de weg vrij maken voor een collectieve compensatieregeling.

Voorkomen dat gedupeerde met lege handen staan

Hoeveel mensen in deze zaak precies gedupeerd zijn en om hoeveel geld het gaat, is nog niet duidelijk. Het zou de sector sieren als ze zelf met een passende regeling zou zijn gekomen, maar kennelijk zijn er lange en kostbare procedures nodig om te voorkomen dat gedupeerden met lege handen blijven staan, aldus Bart Combée, directeur van de Consumentenbond.

Bekijk ook eerdere nieuwsberichten over dit onderwerp:

Tele2 voor de rechter om 'gratis' telefoon

Dagvaarding vanwege 'gratis' mobiele telefoons

Bron: ANP

Ook interessant