Terrassen langer open en weer naar de dierentuin: dit is de tweede stap in het openingsplan

Terrassen langer open en weer naar de dierentuin: dit is de tweede stap in het openingsplan

Het kabinet verwacht dat het aantal ziekenhuisopnames verder afneemt, en denkt daarom per 19 mei de tweede stap te kunnen zetten in het openingsplan.

Voorwaarde is volgens het kabinet dat het aantal nieuwe ic- en ziekenhuisopnames op 17 mei verder zijn gedaald. Is dat niet het geval, dan stelt het kabinet de verdere versoepelingen uit.

Basisregels blijven gelden

Verder zegt het kabinet dat de basisregels blijven gelden, zoals: drukte vermijden, handen wassen, afstand houden en testen bij klachten.

De plannen om te versoepelen vanaf 19 mei. Let op: check de uitgebreide lijst met versoepelingen en regels op de website van de Rijksoverheid, daar vind je alle regels en voorwaarden.

 • De buitenterrassen mogen langer open: van 6 tot 20 uur. Alle voorwaarden blijven gelden (zoals: maximaal vijftig personen op een terras, maximaal twee personen aan een tafel op 1,5 meter afstand, tenzij zij uit hetzelfde huishouden komen).
 • Alle binnensportlocaties gaan - onder voorwaarden - weer open. Zo gelden er regels voor het aantal mensen dat in een ruimte mag zijn, en zijn wedstrijden en publiek niet toegestaan. Ook zijn een reservering en gezondheidscheck verplicht, en moet binnen een mondkapje worden gedragen. Het mondmasker mag af tijdens het sporten.
 • Buiten sporten in groepen mag weer, maar ook hier zijn voorwaarden aan verbonden. Zo zijn er regels voor het aantal mensen dat in een ruimte mag zijn. Ook hier geldt: geen wedstrijden en publiek.
 • Parken, zoals attractieparken, natuurparken, dierentuinen en kinderboerderijen, mogen de deuren weer openen. Ook hier zijn regels voor het maximale aantal mensen per vierkante meter, en is een gezondheidscheck en reservering verplicht. De binnenruimtes in zulke parken moeten gesloten blijven, bezoekers mogen wel gebruik maken van de toiletten.
 • Locaties voor kunst- en cultuurbeoefening binnen mogen open: het is weer mogelijk om muziekles, dansles en toneelles te volgen. Ook hier gelden weer regels voor het aantal personen. Groepslessen en publiek zijn niet toegestaan. Reservering en een gezondheidscheck zijn verplicht, binnen moet iedereen een mondkapje dragen. Het mondkapje mag af als het nodig is om te kunnen oefenen of repeteren.
 • Buitenlocaties voor podiumkunsten en filmvertoningen mogen open. Ook openluchtmusea, beeldentuinen en openluchtmonunumenten kunnen weer bezoekers ontvangen. Wederom gelden regels voor het maximale aantal mensen, en is reserveren en een gezondheidscheck verplicht.
 • Verhuurlocaties voor recreatieve activiteiten buiten mogen open. Er kunnen weer boten, kano's en fietsen verhuurd worden.
 • Alle contactberoepen zijn weer toegestaan.
 • Vanaf 15 mei kun je weer reizen naar landen met een laag besmettingsniveau. Controleer het reisadvies op www.wijsopreis.nl. De veilige landen krijgen op deze website de kleurcode groen of geel. Let wel: Op dit moment komen nog weinig landen in aanmerking voor een groen of geel reisadvies per 15 mei. In aanloop naar de zomer hoopt het kabinet meer landen aan de lijst te kunnen toevoegen. En vergeet niet dat in het vakantieland mogelijk beperkingen gelden voor reizigers vanuit Nederland, zoals een verplichte test of quarantaine.
 • Het dringende advies om het openbaar vervoer alleen te gebruiken voor noodzakelijke reizen vervalt per 19 mei. Het nieuwe advies luidt: reis zoveel mogelijk op rustige momenten en vermijd drukte onderweg en op stations.
 • De derde stap van het openingsplan staat op zijn vroegst gepland voor 9 juni.

Ook interessant