Terugroepactie Opel Ampera-e om ontvlambare accu

Terugroepactie Opel Ampera-e om ontvlambare accu

De Amerikaanse autofabrikant General Motors roept wereldwijd alle Chevrolet Bolt-modellen terug. In Europa wordt dit type auto verkocht als de Opel Ampera-e. In de accu van de elektrische auto zit een fabrieksfout, waardoor brand kan ontstaan. 

Het euvel kwam al in het najaar van vorig jaar aan het licht nadat meerdere auto's in brand waren gevlogen. Volgens General Motors was de fout gemaakt in een Zuid-Koreaanse fabriek van accubouwer LG.

General Motors waarschuwt eigenaren om hun auto niet binnen te parkeren en niet in de buurt van gebouwen. Ook raadt de autobouwer af om de batterij 's nachts op te laden.

Door branden risicogroep telkens groter

GM stopt voorlopig met de verkoop van de Bolt tot de problemen zijn opgelost. In november werd al een terugroepactie bekendgemaakt van een deel van de Bolts. Die actie werd in juli uitgebreid naar alle modellen ouder dan 2019, zo'n 69.000 auto's, nadat twee voertuigen in brand waren gevlogen.

Nu heeft General Motors besloten om ook alle jongere Bolts terug te roepen, zo'n 73.000 voertuigen. Aanleiding is een nieuwe brand in een auto in de Amerikaanse staat Arizona. De accu daarvan was waarschijnlijk niet gemaakt in Zuid-Korea maar in een fabriek in de Verenigde Staten.

Gevaarlijke accu kosteloos vervangen

In Europa wordt dit type auto verkocht als de Opel Ampera-e. Daarvan werden er vorige maand in Nederland al ruim 3000 van teruggeroepen, volgens vakblad Automotive.

De terugroepactie beslaat nu in totaal ruim 140.000 auto's. De accu's worden op kosten van General Motors vervangen. Het bedrijf trekt daarvoor zo'n 1,8 miljard dollar uit, oftewel 1,5 miljard euro.

Bron: ANP, NOS

Ook interessant