toggle menu

The Implant Files: wat is er gebeurd sinds november?

Wat is er gebeurd sinds de uitzending van Radar over implantaten, The Implant Files? Op maandag 19 augustus en 26 augustus om 20:30 uur op NPO 1 praten we je bij over de ontwikkelingen. Wil je nog even rustig bekijken wat we in november uitzonden? Kijk dan de video boven dit bericht.

Wat is er sinds de uitzending in november gebeurd? Dat zie je in The Implant Files: de resultaten, op 19 en 26 augustus 2019 om 20:30 uur bij NPO 1. Wil je een overzicht lezen met de ontwikkelingen en de eerste uitzending terugkijken? Ga naar: The Implant Files: de resultaten I. Deel II terugkijken kan na de uitzending op 26 augustus via: The Implant Files: de resultaten II.

Internationaal onderzoek naar implantaten

De Implant Files is een internationaal onderzoek naar implantaten, op initiatief van Radar en dagblad Trouw. Journalisten uit landen over de hele wereld deden onderzoek naar medische implantaten en hulpmiddelen. De resultaten zijn schokkend: het toezicht op implantaten faalt, en de patiënt is de dupe.

In november lieten we zien dat je geen informatie krijgt over de veiligheid en de kwaliteit van je implantaat. Uit The Implant Files blijkt dat medische hulpmiddelen, die als 'veilig' op de markt zijn gebracht, in de afgelopen tien jaar kunnen worden gekoppeld aan 1,7 miljoen gevallen van letsel en bijna 83.000 doden. Artsen en fabrikanten rapporteren vaak bijwerkingen niet en als ze het wel doen is de informatie niet te controleren of niet compleet.

Patiënten met pacemakers en siliconen borstimplantaten kwamen in november aan het woord. Zo vertelt Jacqueline over dat er siliconen in haar benen werden aangetroffen. Het gevolg: haar been moest worden geamputeerd. Hoe gaat het nu, 9 maanden later, met haar?

Eerdere uitzendingen over The Implant Files en meer informatie

Via uitzendingen van Radar op tv en radio, en via de website, hielden we je al op de hoogte van de ontwikkelingen. Wil je dat nog eens terugluisteren -kijken of -lezen?

Het resultaat van The Implant Files: een wereldwijde database, met informatie over implantaten

En, heb jij een implantaat, en ben je bezorgd na de aandacht van Radar over dit onderwerp? The Implant Files heeft geleid tot een wereldwijde database. De data zijn bij elkaar gebracht door 252 wereldwijd samenwerkende onderzoeksjouralisten uit 36 landen. Zij hebben een jaar lang naar informatie gezocht, en wisten via publieke bronnen, maar ook door gebruik te maken van 'freedom of information requests', informatie boven water weten te halen. Misschien staat jouw implantaat ook vermeld in het bestand. Lees hoe je de wereldwijde database doorzoekt.

Reacties

Of praat mee op het forum
Op de Radar website moet je 'overige cookies' accepteren om te reageren op artikelen.

Ook interessant