toggle menu

Theeplukkers Unilever nog altijd slecht af

Theeplukkers Unilever nog altijd slecht af

De leef- en werkomstandigheden op twee plantages in India waar thee wordt geproduceerd voor onder meer Unilever zijn nog altijd ondermaats.

De omstandigheden op de plantages zijn weliswaar verbeterd sinds de problemen in 2010 voor het eerste werden aangestipt, maar met name tijdelijke arbeiders hebben het nog zwaar zo stelt de Landelijke India Werkgroep (LIW) dinsdag. Lees meer over eerder aangekaarte misstanden.

'Enigszins verbeterd'

Unilever heeft maatregelen genomen om de theeleveranciers aan te sporen de omstandigheden voor arbeiders op de door Rainforest Alliance gecertificeerde plantages te verbeteren. Dat heeft er volgens de LIW toe geleid dat de situatie enigszins is verbeterd.   

Onbeschermd tegen pesticiden

Tijdelijke arbeidskrachten krijgen echter nog geen toereikende vergoeding voor overuren. Ook werken ze niet in alle gevallen beschermd wanneer ze pesticiden gebruiken en mogen ze zich niet verenigen in bijvoorbeeld een vakbond. Volgens de LIW verdienen deze problemen onmiddellijke aandacht.

Update 13:56 uur: Unilever erkent misstanden

Unilever erkent dat er nog veel werk aan de winkel is om misstanden op twee theeplantages van leveranciers in India uit te bannen. 'Wij erkennen dat er vooruitgang wordt gemaakt in de Indiase thee-industrie, maar er moet meer worden gedaan om de standaarden voor werknemers op theeplantages en hun gezinnen te verhogen', zo laat Unilever woensdag in een reactie weten. De Brits-Nederlandse fabrikant van onder meer voedingsmiddelen zegt samen met de leveranciers en certificeringsorganisatie Rainforest Alliance aan verbetering te werken.

Unilever liet eerder al weten niet van plan te zijn de banden met de probleemplantages te verbreken. 'We kunnen helpen de problemen op te lossen of we kunnen onze handen er helemaal van aftrekken. Als we dat laatste doen, gebeurt er sowieso niks, dus kiezen wij ervoor betrokken te blijven', zei inkoopdirecteur Dhaval Buch daarover in een interview.

Bron: ANP

Updates ontvangen over dit onderwerp?

Wil je op de hoogte blijven van dit onderwerp? Download de gratis Radar-app en volg het onderwerp.

Reacties

Op de Radar website moet je 'overige cookies' accepteren om te reageren op artikelen.

Ook interessant